Uniunea Europeana aloca Romaniei 45,7 milioane de euro pentru proiectul RO-NET

proiect-ro-net.jpg

Comisia Europeana a decis sa aloce 45,7 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) pentru proiectul RO-NET, inceput in perioada 2007-2013.

Un numar de 783 de localitati din mediul rural ar urma sa aiba internet in banda larga (broadband), ca urmare a RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura de comunicatii din Romania.

‘Acest proiect arata in mod concret modul in care Fondurile Structurale si de Investitii Europene contribuie la dezvoltarea pietei unice digitale. Odata cu introducerea internetului in banda larga in zonele rurale vin si oportunitati economice si o mai buna calitate a vietii pentru locuitori’, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Gratie RO-NET, aproximativ 400.000 de persoane, precum si 8.500 de firme si 2.800 de institutii publice vor avea acces la internet in banda larga. Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul, in urma licitatiei organizate de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, sunt Telekom Communications si Telekom Mobile.

Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Delia Popescu, a declarat recent, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca procedura de fazare a proiectului Ro-Net, prin care 783 de localitati dezavantajate ar trebui sa beneficieze de retele de Internet in banda larga, nu s-a incheiat si, cel mai probabil, obiectivul de finalizare a acestuia pana la sfarsitul anului nu va putea fi atins.

RO-NET este un proiect major finantat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai a acestui an, Comisia Europeana a decis modificarea acestui proiect si impartirea sa in doua etape. Valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapa este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si zonele rurale aducand internetul in banda larga mai aproape de 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice’.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top