Valoarea productiei agricole a crescut cu 35% in 10 ani datorita fondurilor europene

agricultura.jpg

Cu o absorbtie de circa 7,6 miliarde euro fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, producatorii agricoli romani au reusit sa  creasca valorea productiei ramurii agricole cu circa 35% in ultimii 10 ani de la circa 51 miliarde lei (11,3 miliarde euro) in 2006, la aproximativ 69 miliarde lei (15,3 miliarde euro) anul trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Anul acesta, productia medie la hectar la nivelul tarii a fost de 4 tone, o premiera pentru Romania, potrivit declaratiilor ministrului agriculturii, ceea ce se traduce intr-o crestere a productivitatii de 48% fata de anul 2006, cand productia medie de grau era de 2,7 tone la hectar, potrivit INS.

„Agricultura s-a schimbat in bine, ca dovada faptul ca am trecut peste 4.000 kg de grau media la hectar pe tara si cred ca e prima data cand facem productia asta. Pe langa tehnologii, pamanturile s-au comasat, fermierii s-au dotat cu tractoare, combine etc. Agricultura a progresat enorm de mult, dar potentialul este si mai mare”, a declarat Dimitrie Musca, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, care produce cereale si oleginoase, produse lactate si produse din carne in sistem intregrat, un business de circa 25 milioane de euro din judetul Arad.

Din totalul de 9 miliarde euro acordate de UE pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala intre 2007 si 2013, Romania a luat doar circa 7,6 miliarde euro, dezangajand mai bine de un miliard de euro. Cu toate acestea, cu un grad de absorbtie de circa 85%, agricultura s-a situat mai bine decat alte sectoare.

Absorbtia acestor fonduri se reflecta mai degraba in sectorul vegetal decat in cel zootehnic, sector in care efectivul de bovine si porcine a scazut cu circa 30% in ultimii 10 ani.

In aceeasi perioada, suprafata de teren cultivata a crescut cu peste 360.000 hectare potrivit datelor INS, de la peste 7,8 mil. hectare in 2006 la aproximativ 8,2 mil. hectare cat era suprafata cultivata in 2015.

Productia de grau a Romaniei a crescut cu 44% fata de acum 10 ani, in timp ce productia de porumb a stagnat, iar cea de orz si orzoaica a crescut de doua ori.

In ceea ce priveste productiile de plante uleioase, floarea-soarelui a crescut cu doar 13%, in timp ce productia de rapita a crescut de mai bine de 4 ori, iar soia a scazut cu 24% in ultimii 10 ani.

Romania aproape ca si-a dublat efectivul de caprine si a crescut populatia de ovine cu circa 30% in perioada 2006- 2015, insa efec¬tivele de porcine si bovine au scazut cu aproape o treime, Romania avand cu 900.000 mai putine vaci fata de 2006. Numarul de pasari s-a mentinut cam la acelasi nivel, inregistrand o usoara scadere de 7%.

Dificultatiile cu care se confrunta acest sector au ramas aceleasi, si anume dependenta de conditiile meteorologice, pentru ca Romania nu a reusit nici acum sa refaca infrastructura principala de irigatii, desi pentru acest proiect a fost alocat peste un miliard de euro.

Potrivit specialistilor din industrie, fermierii romani inca au o retinere in a se asocia pentru ca nu au incredere sa-si lase productiile in administrarea altcuiva si asociaza cooperativele agricole cu procesul de colectivizare desfasurat in perioada 1949–1962, cand statul a confiscat aproape  toate  proprietatiile agricole private din tara si le-a comasat in ferme agricole administrate de stat. La nivelul anului 2015 numarul cooperativelor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului a ajuns la 763, dintre acestea doar 199 au avut cifre de afaceri inregistrate, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.  

Anul acesta, statul a intervenit in relatia producator-retailer cu scopul echilibrarii puterii de negociere dintre cei doi, prin modificariile aduse legii 321/2009 privind comertul cu produse alimentare. Astfel, noile modificari prevad ca cel putin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft sa provina din lantul scurt de aprovizionare si interzice retailerilor incasarea de taxe si servicii de la furnizor, masuri apreciate de catre producatorii agricoli locali.   

Tot incepand de anul acesta, Romaniei i s-a deschis noi piete de desfacere la export, fermierii romanii putand exporta porcii vii in UE, precum si bovine vii sau carne de vita in Turcia.

Contributia agriculturii la formarea PIB-ului a scazut de la 7,7% in 2006 la 4,2% anul trecut, ceea ce arata ca economia Romania depinde din ce in ce mai putin de agricultura.

Sursa: Ziarul Financiar
 

One Reply to “Valoarea productiei agricole a crescut cu 35% in 10 ani datorita fondurilor europene”

  1. Balici Mihai spune:

    Daca ne raportam la anul 2000 , desigur ca avem cresteri spectaculoase
    Sa ne raportam la anii 1985-1989 si nu la anii dupa revolutie
    Si apoi mai este o problema
    avem recolte mari ,dar in buzunarul tarii nu intra nimic, firmele straine , fac cum face si OMV , ne flutura pe la nas miliarde de euro ,care le transfera la populatia saraca din Austria ,iar noi ne laudam cu prodiuctie record
    Ne-au adus in faliment UE si va trebui intr-o zi sa divortam si speram sa fie cat mai aproape pentru a evita falimentul cum a patit Grecia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top