Vasilescu, despre impozitul pe gospodarii: S-ar putea sa fie o carte castigatoare, daca vor exista infrastructura moderna si disciplina in colectarea darilor

cooperare-agricultura.jpg

Impozitul pe gospodarii ar putea fi o carte castigatoare daca vor exista o infrastructura moderna si un sistem de disciplina in colectarea darilor, sustine Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei.

„S-ar putea sa fie o carte castigatoare, in primul rand, daca va exista o infrastructura moderna si un sistem de disciplina in colectarea darilor. Combinat cu introducerea sistemului pe gospodarii, Fiscul iti da tie cetatean al Romaniei, salariat, obligatia de a te duce la Fisc o data la sase luni sau o data pe an, inca nu s-au decis cum sa se faca aceasta impozitare, prin prezenta salariatului la o coada imensa, probabil, de care uneori se va lipsi sau poate ca s-ar putea sa ajungem in situatia in care colectarea nu va mai fi 100% macar de la salarii. Fiscul ar putea sa spuna pai nici acum nu e 100%, pentru ca foarte multi angajatori iau impozitul de la salariati, dar nu-l varsa la Fisc. Asta se poate rezolva usor, ca intregul impozit adunat de la salariati sa fie varsat la Fisc, dar se poate rezolva foarte greu ca toti salariatii sa se duca la timp si sa-si verse impozitul la Fisc, in conditiile in care perspectiva ar putea sa fie sumbra, cu cozi imense, cu pierdere de timp si asa mai departe”, a declarat, joi, pentru RFI, Adrian Vasilescu.

Acesta a precizat ca in momentul de fata singurul lucru cert legat de acest subiect este dorinta Guvernului de a schimba sistemul de impozitare si de a introduce impozitul pe gospodarii, fara insa a exista date certe in aceste sens.

„Deocamdata cele mai multe informatii le avem pe surse. Nu sunt date certe. Singurul lucru cert este dorinta, cerinta Guvernului, a Fiscului, de a schimba sistemul de impozitare si de a introduce impozitul pe gospodarii. Deocamdata este foarte important sa definim ce inseamna gospodarii. Sunt cateva concepte in spatiul public si niciunul nu sta in picioare. Apare ideea gospodariei pe curte, dar o curte poate sa fie cu doua case, o casa in care stau parintii si o casa in care stau copiii. Sunt doua familii diferite, cu bilanturi diferite, cheltuieli diferite si venituri diferite. Nu sta in picioare ideea de gospodarie pe curte. S-a discutat despre gospodaria pe apartament, dar intr-un apartament poate sa fie un chirias. Chiriasul poate sa aiba propria lui gospodarie, pentru care are propriile venituri si cheltuieli si nu se poate amesteca gospodaria chiriasului cu cea a proprietarilor, iar atunci ramane o singura idee. Gospodaria inseamna un numar de persoane, 2-3-10, care calculeaza impreuna o balanta de venituri si o balanta de cheltuieli”, explica reprezentantul BNR.

Potrivit sursei citate, datele INS referitoare la structura cheltuielilor din gospodarii arata ca gospodaria medie aduna in totalul veniturilor 60% din salarii, insa exista diferente intre numarul real de salariati din Romania.

(…) in structura statisticii apare ca gospodaria medie aduna in totalul veniturilor 60% din salariu. De unde Dumnezeu vine acest 60%, pentru ca numarul de salariati cu care vehiculeaza statisticile noastre a fost de 4,5 milioane, pana de curand, iar dupa angajarile din ianuarie-februarie, martie, a urcat la 4,8 milioane. Statistica ne mai da o cifra: 6 milioane de salariati. Aceasta cifra ne-o da ori de cate ori comunica populatia activa, asta inseamna ca populatia activa din punctul de vedere al statisticii insumeaza vreo 8 milioane si ceva. Din aceste 8 milioane, 6 milioane sunt salariati si foarte multi se intreaba care e adevarul. De unde 4,8 milioane si de unde 6 milioane? Tocmai diferenta asta pune pe ganduri Fiscul, pentru ca 4,8 milioane inseamna salariati angajati, cu contract de munca, fie ca este temporar sau permanent (…). Ei sunt 4,8 milioane, dar statistica mai numara, prin ancheta integrata din gospodarii, pana la 6 milioane de salariati, considerand un salariat care timp de o saptamana a lucrat cel putin 4 ore undeva. A lucrat intr-o gospodarie vecina, a fost la carat pietre sau maturat strazi, dar toti acesti oameni care sunt in suma de deasupra celor care sunt angajati cu contract de munca, ei nu platesc impozite. Statistica stie asta, Ministerul Finantelor stie asta si se intreaba acum cum sa ii impoziteze si pe ei”, a subliniat consultantul BNR.

Continuarea articolului: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top