Veniturile programate de Guvern nu s-au facut din cauza putinelor investii si a putinelor fonduri europene atrase

bani.jpg

Incasarile bugetare sunt sub nivelul programului trimestrului al treilea in principal din cauza gradului scazut de absorbtie a sumelor primite de la UE, precum si din cauza nerealizarii veniturilor din taxa clawback, a veniturilor din TVA si a celor nefiscale, arata concluzia raportului asupra executiei bugetului in trimestrul de vara. Cheltuielile de investitii ale guvernului in cele trei luni de vara au fost de sub 1% din PIB.

Gradul de realizare a veniturilor bugetare in al treilea trimestru a fost de doar 93,6%.  

La impozitul pe profit  au fost de 98,4%, din ce era programat.  La impozitul pe venit programul a fost depasit cu 4,2%, dar din influenta cresterii salariului minim anul acesta si a salariilor unor categorii de bugetari.

Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate s-au realizat in proportie de doar 89,8%. La TVA au fost de 96,5%. Raportul mentioneaza ca pentru trimestrul al III-lea s-au prevazut incasari aferente schemelor de tip swap de 831,8 milioane lei, iar incasarile efective din aceste scheme au fost in valoare de 39,8 milioane lei, astfel gradul de realizare pentru taxa pe valoare adaugata independent de schemele de tip swap a fost de 102,7%.

Gradul de realizare al programului de incasari stabilit pentru trimestrul al III-lea la accize a fost de 98%.

Taxa clawback a lasat un gol important in buget
 
Incasarile din alte impozite pe bunuri si servicii au fost in suma de 468,9 milioane lei ceea ce a determinat un grad de realizare de 51,9% a programului trimestrial de incasari, aceasta nerealizare a programului de incasari fiind datorata in principal colectarii sub nivelul programat a contributiei datorata pentru medicamente la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (taxa clawback), ca urmare a diminuarii valorii consumului medicamentelor compensate, rezultat al reducerii preturilor acestora incepand cu 1 iulie 2015.

Fondurile europene, la sub jumatate din program

Sumele primite de la Uniunea Europeana aferente proiectelor finantate atat din cadrul financiar 2007-2013, cat si din noul cadru financiar 2014-2020, incasate in trimestrul al III-lea al anului 2016, au reprezentat 0,2% din PIB , prezentand un grad de realizare fata de nivelul programului trimestrial de incasari de 46,3%.

Vara secetoasa la investitii

Comparativ cu tinta trimestriala, cheltuielile totale ale bugetului au fost la 87,3%. Nici un capitol de cheltuieli n-a intrunit programul. Cea mai grava situatie e la platile pentru proiectele cu finantare din fonduri UE, care au reprezentat 0,2% din PIB si s-au efectuat in proportie de 36,6%, majoritatea platilor realizate fiind pentru proiectele finantate din cadrul bugetar 2014-2020.
 
Cheltuielile pentru investitii (includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe) in trimestrul al treilea au fost in termeni nominali de 6,3 miliarde de lei, respectiv 0,8% din PIB.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top