Vesti bune pentru Grupurile de Actiune Locala: finantare dubla prin Axa LEADER, in perioada 2014-2020

Potor_Harbuz.jpg

Potor_HarbuzGrupurile de Actiunea Locala (GAL) vor beneficia de finantare dubla in perioada 2014-2020, comparativ cu cea disponibila in prezent. „Alocarea va creste de la 367 de milioane de euro pana la 624,8 milioane de euro, potrivit proiectului aflat in discutie privind alocarile in viitorul PNDR”, a declarat Alexandru Potor (foto stanga), presedintele Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala, cu prilejul Conferintei „Solidaritate pentru continuitate”, desfasurata la Piatra Neamt.

Alti responsabili sustin ca suma finala de care vor dispune GAL-urile ar putea fi chiar mai mare. „In discutiile pe care le-am avut cu Dacian Ciolos (comisarul european pentru Agricultura, n.r.), am solicitat lobby pentru a obtine o bugetare de pana la 1 miliard de euro”, a precizat Liviu Harbuz (foto dreapta), vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor. Deputatul Harbuz s-a aratat optimist si a estimat ca alocarile finale pentru GAL vor depasi 800 de milioane de euro.

Alocarile financiare se vor stabili proportional, in functie de populatia si teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc), iar valoarea maxima a spijinului public nerambursabil pe proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro – se arata in proiectul privind alocarile prin PNDR.

In sesiunea 2014-2020, vor fi acceptate ca eligibile pentru finantari prin Axa LEADER si orasele cu o populatie de pana la 25.000 de locuitori.

Mai mult, GAL-urile vor putea accesa si alte programe de finantare europeana in afara de PNDR – Axa LEADER , ca de exemplu viitorul POSDRU (Programul pentru Capital Uman).

„Pregatim terenul pentru ca GAL sa poata face accesari multifond. La nivelul GAL-urilor exista deja specialisti in accesarea altor fonduri, mai trebuie pusa la punct infrastructura la nivel ministerial”, a adaugat Liviu Harbuz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top