Viorel Stefan (MFP): „In 2017 vor intra 21 de miliarde de lei”

Fondurile europene au fost un esec total in anul 2016, dar avem garantia ca 2017 va insemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atat pe proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si din incasarile exercitiului curent, a declarat ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan.

Fondurile europene au fost un esec total in 2016. Aseara, pe la ora 23:00, am avut o discutie la Ministerul Dezvoltarii si al Fondurilor Europene si toata lumea era foarte multumita de concluzia la care ajunsesera. Dansii au garantia ca anul 2017 va insemna 21 de miliarde de lei fonduri intrate de la Uniunea Europeana pe programele europene, vizand atat proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si incasari din exercitiul curent pe fonduri europene. Sunt doua surse foarte importante pe care mizam in constructia acestui buget si vom fi foarte rigurosi in urmarirea lor in executie„, a precizat Stefan.

Pe de alta parte, seful de Finante a afirmat ca din punct de vedere al cresterii ratei de colectare, care este o alta sursa importanta ce trebuie valorificata, au fost luate deja masuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea „controversatului” formular 088 referitor la inregistrarea in scopuri de TVA a firmelor.

S-a observat ca ieri au fost deja doua schimbari in viata ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r). S-a schimbat conducerea ANAF, iar prima masura adoptata a fost anularea controversatului formular 088. Ce semnal vrem sa transmitem mediului de afaceri? Acela ca inspectia fiscala va trece intr-o alta paradigma. Nu vrem sa mai privim contribuabilii ca fiind potentiali evazionisti. Un contribuabil pe care il privim in ochi prima data, il cotam la 100 de puncte. Pe masura ce comportamentul lui dovedeste ca ne-am inselat atunci va fi depunctat si cand el scade in rating sub o anumita limita, atunci fiscul se va manifesta mai riguros in relatia cu el. Pentru ceilalti care au 100 de puncte devine foarte importanta componenta de preventie a activitatii inspectorului fiscal, componenta de asistenta fiscala, in sensul ca noi vom dezvolta instrumentul consultantului fiscal, care vrem sa fie ca o interfata intre contribuabil si fisc. Deci, toate acestea vor mari gradul de conformare voluntara si, cu un efort de administrare mai mic decat s-a facut pana acum, vom o avea o crestere a ratei de colectare„, a explicat Stefan.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat vineri ca formularul 088, referitor la inregistrarea in scopuri de TVA a firmelor, va disparea incepand cu data de 1 februarie 2017.

Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agentia Nationala de Administrare Fiscala a analizat oportunitatea eliminarii formularului (088) ‘Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA’ si a decis renuntarea la acesta (…) Pentru a evita blocarea activitatii de inregistrare in scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitatii activitatii economice a acestora, intrarea in vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, pana la aceasta data urmand sa fie actualizata noua procedura, precum si aplicatiile informatice„, mentioneaza sursa citata.

Formularul 088 „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” a fost introdus in vara anului 2015, a fost simplificat la jumatatea anului trecut, prin reducerea numarului de intrebari de la 20 la 13 si a numarului de seturi de documente de la 8 la 3 si a intrat in vigoare in forma modificata de la 1 iulie 2016.

ANAF a colectat, in 2016, venituri bugetare cumulate in valoare de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei peste nivelul realizat in 2015, in timp ce veniturile la bugetul de stat s-au situat la 137,43 miliarde de lei, in scadere usoara de la 137,46 miliarde de lei in anul anterior, potrivit datelor provizorii centralizate de ANAF.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top