Incepe campania de primire a declaratiilor anuale de Cota de Lapte

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) organizează, anual, în perioada 1 aprilie – 14 mai inclusiv, campania de primire a declarațiilor anuale de Cotă de Lapte în cadrul Sistemului European de cotă de Lapte.

Atât cumpărătorii care achiziţioneză lapte,  cât şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2011/2012.

Reamintim că anul de cotă se încheie la 31 martie 2012, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2012, inclusiv, fără penalizări. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului.

Producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. De asemenea, cumpărătorii trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2011/2012, termenul limită fiind tot 14 mai 2012.

Precizăm că producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.

Anual, pe baza declarațiilor producătorilor de lapte, APIA calculează cota realizată la nivel național. În cazul depășirii cotei naționale, România plătește către Comisia Europeană o taxă de 27,83 euro pentru fiecare 100 kg vândute în plus. Taxa va fi repartizată tuturor producătorilor care au contribuit la depășirea cotei naționale prin depășirea cotelor individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top