Ministerul Economiei: Calculul RIR și alte răspunsuri la întrebările frecvente la ajutoarele de stat COVID-19

Bani-pixabay.jpg

Ministerul Economiei a publicat o nouă rundă de întrebări frecvente și răspunsuri utile antreprenorilor care accesează ajutoarele de stat de 1,5 miliarde de euro de redresare din criza COVID-19, printre precizări numărându-se și calculul ratei interne de rentabilitate (RIR) în proiectele de la Măsura 3 – granturi de investiții.

„Calculul RIR implică indicatorii de cash-flow previzionat și valoarea totală a investiției. Indicatorii de cashflow sunt editabili și introduși de beneficiar. Calculul se realizează automat din platforma de aplicare” – a precizat oficial Ministerul Economiei.

Redăm mai jos toată sesiunea de Q&A a Ministerului Economiei, pentru cele 3 măsuri de ajutoare de stat pentru IMM, PFA, ONG, cabinete medicale individuale:

1. Se pot plăti datorii la bugetul de stat din banii de granturi?
Da, din banii de grant se pot plăti impozite și taxe către bugetul de stat, inclusiv contribuții salariale, CAS, CASS, impozit pe dividende, impozit pe venitul microîntreprinderilor, impozit pe profit. În privința contribuțiilor datorate pentru PFA, sunt eligibile cele în numele PFA și nu pe CNP. Nu sunt eligibile taxele și impozitele la bugetul local și amenzile de orice fel.

2. Este eligibilă cheltuiala cu chiria?
Cheltuiala cu chiria este eligibilă a baza contractului încheiat pentru sediul social sau punctul de lucru în care se desfășoară activitatea pentru care s-a solicitat finanțarea.

3. Achiziția de softuri, licențe sau aplicații este eligibilă?
Da, este eligibilă și se încadrează la datorii curente și restante către furnizori, sau achiziția de echipamente sau tehnologii necesare desfășurării activității.

4.Sunt eligibile cheltuielile cu serviciile contabile?
Da, sunt eligibile și încadrate drept datorii curente și restante către furnizori necesare desfășurării activității.

5.Cotizațiile fixe și variabile către organizațiile profesionale sunt eligibile?
Pot fi eligibile dacă în baza achitării lor se obține autorizația de funcționare, necesară continuării activității.

6.Ce înseamnă reluarea activității?
Reluarea activității reprezintă o formulare generică și se referă la reluarea activității după starea de urgență, în contextul pandemiei. Nu se solicită documente sau dovezi justificative de încetare a activității, iar continuarea activității în timpul pandemiei nu duce la pierderea eligibilității.

7.Pentru transportatori, facturile de combustibil sunt eligibile?
Da, cheltuielile cu combustibilul sunt eligibile și sunt considerate cheltuieli cu materia primă.

8.Pot efectua plăți în avans la bugetul de stat?
Sunt considerate datorii la bugetul de stat sumele deja declarate, iar plățile în avans nu pot fi considerate cheltuieli eligibile.

9.Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?
Nu, nu este eligibil pentru PFA deoarece nu figurează în anexa 1 la OUG 130.

10.Cum se poate renunța la micrograntul deja încasat pe un SRL?
Pentru a renunța la banii încasați, se depune cerere de renunțare la AIMMAIP, iar aceasta va demara procedurile de retur.

11.Obligativitatea de informare publică despre accesarea / utilizarea fondurilor este obligatorie în cazul microgranturilor?
Nu, obligativitatea de informare nu există în cadrul microgranturilor (Măsura 1).

12.Dacă o firmă a beneficiat de șomaj tehnic pentru angajați pe perioada pandemiei, poate accesa fonduri europene nerambursabile pentru IMM-uri?
Da, firma respectivă poate accesa sprijin financiar din fonduri nerambursabile… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top