Independenta energetica: pompa de caldura si panourile solare

subventie, panouri solare, pompe de caldura

Proprietarii de case si vile care doresc sa reduca dependenta energetica sunt nevoiti ca si pana acum sa suporte toate investitiile. Costurile difera foarte mult, in functie de suprafata imobilului, a tehnologiei folosite si a complexitatii sistemului utilizat. Acestea pot merge de la cateva sute de euro, pentru incalzirea apei menajere, pana la zeci de mii de euro, pentru sisteme care produc energie electrica si termica.

Potentialul solar al Romaniei este peste cel al Germaniei, Danemarcei sau Suediei, state care utilizeaza din plin energiile alternative. Harta radiatiilor solare arata ca in Dobrogea si sudul tarii sunt cele mai propice zone pentru instalarea unor panouri solare. Cele mai putin propice sunt cele din nordul tarii si regiunea Carpatilor.

Panourile solare sunt de doua feluri: pentru incalzirea apei menajere si panouri fotovoltaice care produc energie electrica. Instalatiile care sunt utilizate pentru incalzirea apei calde capteaza energia solara si o transforma in energie termica. Apa incalzita poate ajunge la o temperatura de pana la 80 de grade.

Mai multe detalii: www.financiarul.com

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.