Producatorii auto se pot inscrie pana pe 27 februarie pentru prima etapa a Programului Rabla

subventie, Programul Rabla, Guvern

Programul Rabla, care vizeaza inlocuirea masinilor mai vechi de 10 ani, aflate in stare de functionare si a caror prima inmatriculare in Romania a avut loc pana la 31 decembrie 2006 inclusiv, se va derula in trei etape in acest an – pana in 29 mai, de la 1 iunie la 31 august si de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie, pentru fiecare etapa fiind alocata o suma de 76 milioane lei, bugetul total pentru 2008 fiind de 228 milioane lei, potrivit Ordinului pentru aprobarea Instructiunilor privind modalitatile de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2008 privind reluarea pentru anul 2009 a programului Rabla, publicat in Monitorul Oficial.

In acest an, executivul intentioneaza scoaterea din circulatie a 60.000 de masini cu grad mare de poluare.

Daca un producator validat nu a utilizat cel putin 80% din finantarea contractata in cadrul unei etape, contractul pentru finantare nerambursabila inceteaza de drept, potrivit prevederilor Ordinului semnat de Ministerul Mediului, iar suma ramasa nefolosita va fi redistribuita. Doar producatorii validati care au folosit cel putin 80% din finantare pot depune cerere de finantare in cadrul etapei urmatoare.

In cadrul unei etape, producatorul validat poate solicita o singura data fie diminuarea, fie suplimentarea finantarii (aceasta din urma doar in cazul in care a utilizat finantarea primita initial in proportie de 100%).

Pentru diminuarea sumei, datele sunt 7 mai pentru prima etapa, 7 iulie pentru a doua etapa, respectiv 7 octombrie pentru ultima etapa, in timp ce pentru suplimentarea finantarii, cererile pot depuse pe 11 mai, 10 iulie, respectiv 10 octombrie.

Lista producatorilor validati, suma aprobata pentru fiecare din acestia, precum si echivalentul in numarul de masini care pot fi vandute in cadrul programului Rabla vor fi publicate in termen de trei zile lucratoare de la incheierea perioadei de validare pe pagina de internet a Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

Pentru participarea la etapele urmatoare, cererile de finantare pot fi depuse la sediul AFM la datele de 26 si 27 mai pentru etapa a doua, respectiv 26 si 27 august pentru ultima etapa din acest an.

Proprietarul beneficiaza de prima de casare de 3.800 lei doar o singura data la achizitionarea unui autoturism nou, in schimbul predarii spre casare a unei masini uzate. Ultima cerere de tragere din cadrul programului Rabla este 25 noiembrie, iar decontarea sumei reprezentand prima de casare se face pana la 11 decembrie 2009.

Prima de casare nu este acordata in cazul achizitionarii unei masini noi in sistem de leasing.

In 2008, Guvernul a dat 91,4 milioane lei prin programul Rabla, reprezentand 76% din fondurile alocate pentru 2008. Anul trecut, guvernul alocase bani pentru scoaterea din circulatie a 40.000 de autovehicule mai vechi de 12 ani, dupa ce, in 2007, norma a fost de aproape 16.500 de masini.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.