Gemenele care au invins statul

indemnizatie, crestere copil, mame

Mara si Nora au vazut lumina zilei acum un an si patru luni la Maternitatea din Botosani. S-au nascut prematur, la sapte luni. Doua minute le-au despartit la venirea pe lume. Medicii s-au chinuit sa le puna pe picioare, dar asta nu a fost singura piedica pusa in calea micutelor.

Parintii au fost obligati sa imparta hrana uneia dintre ele la doi pentru ca primesc o singura alocatie. “In esenta nasterea este un act unic, individual. Legea este eronata si spune ca prin nastere se intelege venirea pe lume a unu sau mai multi copii”, a declarat Dinu Buceceanu, avocatul familiei Stefan.

“Este vorba de doua nasteri”

Nu atat greutatile financiare i-au determinat pe parinti sa se lupte pentru drepturile fetitelor in instanta, cat respectarea legii.

“Totul se imparte la doi cand ai gemeni. E greu din 600 lei lunar sa asiguri existenta a doua suflete. Dincolo de asta este o nedreptate. Fetitele s-au nascut la doua minute diferenta. Este vorba de doua nasteri, daca putem spune asa. Daca se nasteau la diferenta de un an, statul le acorda indemnizatie. Asa, daca le despart doua minute, nu conteaza. Nu este drept”, ne-a spus Liviu Stefan, tatal fetelor. Prima actiune in instanta a fost facuta in august anul trecut, dupa luni intregi petrecute pe la usile Directiei de Munca si Solidaritate Sociala.

“Hotararea de Guvern este nelegala”

“Nu am gasit nicio intelegere. Ne-au spus ca ei aplica doar legea si, desi sunt convinsi ca avem dreptate, nu au ce face”, a completat Crina Stefan, mama gemenelor. Dupa un an de procese, acte si dovezi, Curtea de Apel Suceava a stabilit ca hotararea Guvernului privind alocarea unei singure indemnizatii mamelor cu gemeni este nelegala.

Magistratii au decis ca Directia de Munca trebuie sa acorde familiei Stefan o indemnizatie dubla, de 1.200 lei lunar, pentru fiecare dintre fetite.

“Curtea de Apel a constatat astfel ca hotararea de Guvern este nelegala”, a precizat Dinu Buceceanu, avocatul familiei Stefan. Sentinta Curtii de Apel Suceava poate fi contestata de Guvern la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Daca instanta superioara va mentine sentinta, statul va trebui sa restituie familiei Stefan aproape 10.000 lei. Banii reprezinta contravaloarea indemnizatiei neacordate timp de un an si doua luni.

“Nu este vorba doar de bani. Este voba despre drepturile fetitelor. Banii ne ajuta sa le asiguram conditii normale de trai si o alimentatie buna. Castigul cel mare va fi ca in Romania sa fie respectate cu adevarat drepturile copilului”, a precizat Liviu Stefan.

Inca un proces pe rolul instantei

Pe rolul Curtii de Apel Suceava se afla si dosarul gemenelor Maya si Ilinca sorodoc, tot din Botosani. Ca si fetitele familiei Stefan, acestea primesc de aproape doi ani o singura indemnizatie de 600 lei. “Vom merge pana in panzele albe pentru drepturile fetitelor. Nu e vina lor ca sunt gemene. si ele trebuie sa manance, sa aiba hainute si jocuri la fel ca toti ceilalti copii”, ne-a declarat Adrian sorodoc, tatal fetelor.

“Nu este vorba doar de bani. Este voba despre drepturile fetitelor”, a spus Liviu Stefan, tatal fetelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.