APIA va demara campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pe 2 martie 2009

subventie, Uniunea Europeana, agricultura

Pentru a beneficia de acest sprijn financiar, fermierii trebuie sa depuna la sediile APIA o singura cerere de plata in perioada 2 martie – 15 mai 2009. Precizam ca depunerea cererii de plata in intervalul 15 mai – 9 iunie a.c. va determina penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi lucratoare intarziere.

APIA va transmite fiecarui fermier care a mai depus cerere in anii precedenti o invitatie privind data la care este programat pentru depunerea cererii de plata si este important ca aceasta data sa fie respectata, atat pentru eficientizarea campaniei, cat si pentru evitarea de catre fermieri a penalitatilor.

Mentionam ca fiecare cerere de plata poate fi modificata sau completata la solicitarea beneficiarului. Solicitantul trebuie sa depuna la centrele APIA un anumit formular, in functie de modificarile sau completarile pe care intentioneaza sa le aduca cererii de plata.

De exemplu, un fermier poate sa completeze cererea initiala prin adaugarea unor parcele noi, insa trebuie sa depuna formularul pana la data de 31 mai 2009. Dupa aceasta data, pentru formularele depuse pana in 9 iunie 2009, sunt aplicate penalizari de 1 la suta pentru fiecare zi intarziere, insa doar pentru suprafete modificate.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata agricola a fermei.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata cuprind:
– plata unica pe suprafata (SAPS);
– platile nationale directe complementare (PNDC);
– schema de plata separata pentru zahar;
– schema de plata pentru culturi energetice;
– platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii;
– platile compensatorii pentru zonele defavorizate;
– platile de agromediu.

Mentionam ca schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.