Sase mamici dau in judecata statul roman

indemnizatie, crestere copil, mame

“Lucram cu toate fortele. In acest moment am rezolvat primele aproximativ 400 de cereri de recalculare si avem 130 pe lista de asteptare pana la 15 martie“, a declarat Marian Simcelescu, directorul Agentiei.

Legea indemnizatiilor pentru mame aduce, insa, controverse si in randul mamicilor din Dolj care au mai mult de un copil. Citatii pentru sase dosare au ajuns deja la sediul AJPS Dolj. “Ne vom prezenta in instanta si o sa ne supunem hotararii judecatoresti.

Legea e lege si noi doar o aplicam, nu o comentam”, a mai declarat Simcelescu. “Desi nu pot eu sa comentez prevederile legale, nu este correct asa. Este destul de simplu calculul din care reiese ca atunci cand ai doi copii, in loc de unul, se dubleaza cheltuielile. Noi am depus deja cele necesare la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Dolj, iar daca nu vom primi banii si pentru cel de-al doilea copil, ne vom adresa instantei”, a declarat, nemultumit, Alin Buse, tata de gemeni.

La nivel national, au existat si cazuri de mamici care au cerut indemnizatie si pentru al doilea copil nascut inainte de a se incheia perioada in care primeau acesti bani pentru primul copil, insa in Dolj nu. Legea acorda indemnizatie decat pentu cel de-al doilea bebelus, chiar daca perioada in care indemnizatia ar trebui acordata pentru primul nu s-a incheiat.

Conform legii indemnizatiilor, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2009, valoarea acestei alocatii este calculata in functie de veniturile nete, din ultimul an, ale parintelui care vrea sa stea acasa cu cel mic. Procentul de 85% se calculeaza din venitul total. Pentru veniturile mai mici de 700 de lei sau mai mari de 5.000 de lei nu se va tine cont de acest procent, deoarece plafonul prevazut de lege este cuprins intre 600 – 4000 de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.