Agricultorii ardeleni nu cer bani de la UE

subventie, agricultura, semi-subzistenta, fermieri

Termenul limita pentru depunerea cererilor pentru obtinerea subventiilor de semi-subzistenta, primele pe care UE le acorda agricultorilor romani, a expirat.

Legislatia europeana prevede acordarea sumei de 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani, pentru cei care au un plan de afaceri aprobat.

Chiar daca este vorba de sume nerambursabile agricultorii ardeleni nu s-au inghesuit sa-si depuna dosarele pentru subventie.

Una dintre posibilele explicatii ar putea fi volumul foarte mare de documente solicitate la dosar, care includ si un plan de afaceri. Desi, Ministerul Agriculturii a cerut oficiilor judetene de consultanta agricola sa acorde consiliere gratuita fermierilor, eficienta acestora a fost limitata. “N-am facut mai mult de 60 de dosare, desi oamenii nostri au lucrat nonstop” spune directorul Camerei Agricole Bistrita-Nasaud, Ioan Ungur.

Consultanta contra miere

Multi agricultori s-au descurcat cum au putut. “Au fost solicitanti, destul de putini, care si-au facut singuri dosarul de finantare, altii au apelat la firme private specializate”, a spus directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura Bistrita-Nasaud, Iacob Pop.

Ioan Pop este unul dintre agricultorii bistriteni care si-a depus dosarul pe ultima suta de metri. Este apicultor si a apelat la un consultant priva. ” Am dat miere la schimb, n-am platit”, recunoaste omul.

Spune ca cei 1.500 de euro pe an o sa-i ajunga pentru a face din cei 26 de stupi cati are vreo 90 cat cer finantatorii dupa trei ani. E sigur ca va lua banii si in ultimii doi ani. Anuta Moldovan, din localitatea bistriteana Sant, spune ca a platit consultanta: “Ne-am inteles cu consultantul. I-am dat 3 milioane jumate inainte si mi-a facut treaba”.

Putini solicitanti in Ardeal

Peste 200 de fermieri din Maramures si-au depus dosarele pentru subventii. Verificarile in teren merg destul de greu deoarece in judet exista un singur expert acreditat de minister. in Bihor sunt 50 de proiecte depuse, iar in Mures, numai 36. Oficialii pun numarul mic de dosare pe seama slabei informari a taranilor.

“Motivul pentru care au fost doar atat de putine proiecte depuse este lipsa de informare a producatorilor agricoli, dar si faptul ca acel Ghid al solicitantului lasa locuri de interpretare”, a precizat Liviu Timar, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures.

Cati ardeleni au cerut subventia

Judet – Numar de dosare

Bistrita-Nasaud: 567
Maramures: 207
Cluj: 148
Salaj: 117
Bihor: 50
Mures: 36

Bistrita, in top

Potrivit directorului adjunct al Directiei pentru Agricultura, Iacob Pop (foto), in Bistrita-Nasaud s-au depus 567 de dosare fiind, astfel, printre primele judete din Ardeal la acest capitol. El a precizat ca subventia se acorda persoanelor fizice care detin sau doresc sa infiinteze o ferma.

Valoarea acesteia trebuie sa se incadreze intre 2.400 si 9.600 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.