Au fost depuse 383.865 cereri in campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata

subventie, agricultura, FEADR, FEGA, sprijin pe suprafata

Astfel, raportand la numarul de fermieri existenti la nivelul fiecarui judet, cele mai mari procente de depunere a cererilor s-au inregistrat in judetele Ilfov (52,64 la suta), Valcea (45,93 la suta) si Calarasi (42,91 la suta). Precizam ca, in perioada 2 – 30 martie 2009 la nivel national, s-a inregistrat o medie de 33,97 la suta.

In ceea ce priveste numarul de cereri depuse, cele mai multe au fost inregistrate in judetele Suceava (18.168 cereri), Olt (16.376 cereri) si Dolj (16.618 cereri).

Reamintim ca perioada de desfasurare a campaniei SAPS 2009 este 2 martie-15 mai 2009, pentru cererile depuse in intervalul 15 mai – 9 iunie a.c. fiind percepute penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi lucratoare intarziere.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de aproximativ un miliard de euro, ceea ce reprezinta circa 115,9 de euro pentru un hectar.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top