Informatii privind indemnizatia pentru cresterea copilului si a stimulentului lunar

indemnizatie, crestere copil, mame

Modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005, este prevazuta ca prioritate in Programul Legislativ si deja avem propuneri formulate din partea beneficiarilor, a institutiilor cu atributii in domeniu si a societatii civile.

Unul din aspectele vizate de modificarile legislative asupra OUG nr.148/2006 se refera la acordarea stimulentului lunar in situatia in care parintele se intoace la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau daca parintele care indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei opteaza de la bun inceput pentru acordarea acestui stimulent.

In aceasta situatie se afla aproximativ 20.000 de parinti si exista solicitari din ce in ce mai multe pentru majorarea acestei prestatii, astfel incat sa fie un sprijin real pentru cei care se reintorc la activitatea profesionala.

Din evaluarile efectuate, a rezultat ca pentru acest stimulent trebuie stabilit un nivel acceptabil care sa poata acoperi daca nu integral, cel putin o parte din costurile serviciilor de ingrijire a copilului pe timpul zilei, fapt pentru care s-a emis ipoteza unei sume reprezentand 30% din valoarea indemnizatei, dar nu mai putin de 600 lei.

Ratiunea majorarii acestui stimulent rezida si in faptul ca, tinand cont de situatia economica existenta, un concediu prelungit poate avea consecinte negative asupra locului de munca al parintilor si, implicit, lipsa unor resurse financiare care sa asigure cresterea si ingrijirea corespunzatoare a copilului dupa implinirea varstei de 2 ani.

Optiunea apartine parintelui ca si in momentul de fata.

Aceasta este una dintre propunerile care au fost discutate la intalnirea de lucru de la Sinaia dintre Directorii Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale patronata de UNICEF.

Actul normativ de modificare este in lucru si va fi pus in discutie pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si in cadrul dezbaterilor publice ce vor fi organizate in cel mai scurt timp.

Cat priveste remunerarea bunicilor pentru a avea grija de proprii nepoti, mentionam ca stimulentul nu se acorda pentru o destinatie anume, parintii putand utiliza aceasta suma cum doresc: plata serviciilor de cresa, bona, bunici etc.

Sursa: , Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.