Guvernul a alocat aproximativ 800.000 milioane lei pentru sectorul zootehnic

agricultura, subventii, zootehnie, calitate

1. Modificarea Hotararii nr. 3/2008 privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, aferent anului 2008, prin care s-au transferat unele sume de la acele activitati pentru care nu au fost depuse cereri.

Fondurile destinate acordarii de sprijin financiar producatorilor din sectorul zootehnic au fost astfel suplimentate pentru activitati care au in vedere imbunatatirea calitatii productiei de carne, a mierii, si pentru sustinerea productiei de carne, oua si lapte.

Au fost majorate fondurile pentru:

– introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 lei la 900.000 lei;
– imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine – de la 200 milioane lei la 237 milioane lei;
– sustinerea productiei de carne si oua – de la 259 milioane lei la 326,4 milioane lei;
– imbunatatirea calitatii mierii – de la 11 milioane lei la 14,87 milioane lei;
– imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana – de la 120 milioane lei la 215 milioane lei.

Cuantumul sprijinului pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat.

Valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic se ridica la 798,121 milioane lei.

2. Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

In vederea actualizarii la nivel national a masurilor de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale cu cele comunitare stabilite prin Directiva Consiliului 2009/7/CE care amendeaza Directiva Consiliului 2000/29/CE, in sectorul fitosanitar, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

La nivel comunitar Directiva Consiliului 2000/29/CE stabileste lista organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale si masurile de protectie impotriva introducerii acestora in statele membre din alte state membre sau tari terte.

Prin acest proiect de act normativ se actualizeaza lista organismelor daunatoare prevazute in anexele I si II si se stabilesc cerinte noi in anexele IV si V privind importul si circulatia intracomunitara a plantelor gazda, pentru noile organisme daunatoare introduse in anexele I si II.

Acestea reprezinta masuri noi in vederea protejarii teritoriului Romaniei/Comunitatii impotriva introducerii organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.