La Sfantu Gheorghe, 760 de apartamente vor fi cuprinse in programul de reabilitare termica

Sfantu Gheorghe, reabilitare termica, Guvern, subventie

Pe langa termoizolarea peretilor exteriori, in cele 18 blocuri, apartinand asociatiilor de proprietari Sarguinta, Speranta si nr.17, se vor efectua lucrari de inlocuire a tuturor ferestrelor si usilor exterioare cu termopan, de termo-hidroizolarea a acoperisurilor si a subsolurilor, pentru ca pierderile de caldura sa fie cat mai reduse.

Proprietarii vor trebui sa suporte doar un sfert din contravaloarea lucrarilor, diferenta urmand sa fie acoperita de Consiliul local Sfantu Gheorghe si guvern. Anul trecut, in municipiul Sfantu Gheorghe s-a derulat cel mai amplu proiect de izolare termica a blocurilor din tara, prilej cu care au fost reabilitate termic 18 blocuri cu patru etaje, insumand 410 de apartamente din Cartierul Garii.

Odata cu finalizarea lucrarilor a crescut si pretul acestor apartamente construite din placi de beton in urma cu aproape 30 de ani, deoarece fatadele au un aspect mult mai placut, pierderile de energie s-au diminuat simtitor, iar cheltuielile de intretinere au scazut cu aproape 20%.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a tinut sa sublinieze ca reabilitarea termica a blocurilor reprezinta una dintre prioritatile anului 2009, dar a atentionat ca, potrivit unei recente hotarari a Consiliului local, sunt interzise lucrarile de termoizolare individuala a locuintelor.

Acestea se pot realiza doar daca cuprind intreaga fatada a blocului, astfel incat sa nu afecteze orasul din punct de vedere estetic. Pana acum fiecare a facut cum l-a “taiat capul”, iar majoritatea blocurilor sunt “peticite” in diverse culori mai mult sau mai putin apropiate de tencuiala originala.

Antal Arpad considera ca lucrarile realizate individual trebuie stopate si pentru ca compromit programul national de termoizolare a blocurilor cofinantat de autoritatile locale si de guvern, deoarece persoanele care si-au “captusit” deja locuintele cu polistiren nu vor fi de acord sa strice ce au facut si sa cheltuiasca alti bani pentru a participa la un proiect comun cu ceilalti vecini din bloc.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.