Guvernul a aprobat alocarea a 360 de milioane de lei pentru reabilitarea termica a blocurilor

subventii, reabilitare termica, blocuri, indicatori

“Am alocat cei 360 de milioane lei, care reprezinta o suma considerabila, de 17 ori mai mare decat cei 22 de milioane de lei alocati anul trecut”, a adaugat ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, Vasile Blaga, care a precizat ca efortul guvernului va conduce la o economie la factura termica pentru beneficiari de minim 40%.

Ministrul Vasile Blaga a subliniat ca, anul acesta, “spre deosebire de anii trecuti, Programul de reabilitare termica s-a bucurat de un succes deosebit /…/. In primii sapte ani au fost reabilitate doar 87 de blocuri cu 1800 de apartamente. In cele doua luni dupa ce am emis normele am primit solicitari cu indicatori tehnico-economici aprobati in valoare de 785 de milioane de lei, deci dublu fata de suma pe care o avem la dispozitie”.

Potrivit ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, succesul de care se bucura in prezent programul de reabilitare termica a blocurilor se datoreaza modificarilor legislative initiate de actualul guvern, prin care au fost simplificate schema de finantare si procedurile de proiectare, astfel incat “sa nu facem sute si sute de licitatii”.

Ministrul Blaga a precizat ca guvernul a alocat bani, in diferite procente, in functie de suma aflata la dispozitia guvernului pentru acest program, tuturor administratiilor locale care au inaintat solicitari cu indicatorii tehnico-economici aprobati.

“Din cele 69 de primarii incluse in program, 37 de primarii au primit sumele cerute integral, adica 54% din total, 9 au primit peste 75%, iar 15 intre 50 si 75%. Nu au fost onorate integral sumele cerute in marile orase si in special in Bucuresti”.

Autoritatile publice locale vor identifica blocurile care urmeaza sa faca obiectul reabilitarii cu prioritate, in primul rand cele construite dupa proiecte anterioare anului 1990, si vor trimite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in termen de o saptamana, lista acestora, urmand ca situatia detaliata a sumelor alocate si a destinatiei acestora sa fie publicata pe site-ul ministerului.

Intrucat este vorba despre un program multianual, “ce nu intra la finantare anul acesta, intra automat, cu prioritate, anul viitor”, a declarat ministrul dezvoltarii.

“Pretul mediu pentru reabilitarea apartamentelor din tara este undeva spre 4.000 de euro pe apartamentul standard” a precizat Vasile Blaga, potrivit caruia suma prognozata pentru finalizarea procesului de reabilitare termica a blocurilor se ridica la peste 10 miliarde de euro.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.