54,9 milioane de lei pentru producatorii de lapte de la APIA

prima, producatori lapte, APIA, conditii, sprijin financiar, cereri

De acest sprijin financiar vor beneficia 53.717 producatori, care au depus cereri pentru primul trimestru al anului 2009.

“Asigur crescatorii de bovine ca la nivelul Agentiei s-a depus un efort institutional deosebit pentru ca sprijinul financiar sa ajunga in cel mai scurt timp la fermieri. In circa doua saptamani, au fost verificate si aprobate toate cererile aferente primului trimestru, respectiv peste 54.000 de cereri, totodata fiind facute si demersurile pentru asigurarea fondurilor necesare”, a declarat Directorul General al APIA, Daniel Constantin.

Directorul General al APIA a precizat ca exista asigurari de la Ministerul Finantelor Publice potrivit carora in conturile Agentiei va ajunge, saptamana viitoare, si suma de 65,5 milioane de lei, pentru plata ajutoarelor de stat destinate sectorului zootehnic, precum si pentru producerea de material saditor.

Potrivit ordinului 850/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cererile prin care se solicita prima pentru calitatea laptelui de vaca livrat la procesare se depun la centrele APIA, in prima luna dupa incheierea trimestrului.

De acest sprijin financiar beneficiaza crescatorii de animale, detinatori de cota de lapte, care livreaza laptele de vaca spre procesare.

Conditii de eligibilitate: exploatatia si animalele sa fie inscrise in Registrul National al Exploatatiilor, laptele sa indeplineasca standardul de calitate din UE, respectiv numar total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml si numar de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml.

Legislatie nationala:
– Ordin 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a sprijinului financiar pentru activitatile din sectorul vegetal, zootehnic si al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului, precum si conditiile de eligibilitate, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Hotararea nr. 1627/2009 privind aprobarea activitatilor pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic in anul 2009, a cuantumului acestuia, precum si a sumei totale alocate fiecarei activitati.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.