APIA: 276.600 cereri depuse in sectorul zootehnic

APIA, zootehnie, cereri, plati, sprijin financiar, prima de exploatatie

Potrivit datelor centralizate, au fost depuse circa 232.000 cereri pentru un efectiv de 1.393.000 bovine si aproximativ 44.600 cereri pentru un efectiv de 7.000.000 ovine/caprine.

“In perioada imediat urmatoare, va demara controlul administrativ pentru toate cererile depuse, precum si controlul la fata locului, care este obligatoriu pentru specia ovine/caprine. Rugam fermierii ca, pe toata durata efectuarii verificarilor la fata locului, sa mentina efectivul de ovine/caprine in locatia mentionata in cerere, pentru a nu risca pierderea sprijinului financiar”, a declarat Directorul General APIA, Daniel Constantin.

Valoarea sprijinului financiar, atat pentru specia bovina, cat si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarare de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controalelor.

Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ in Registrul National al Exploatatile (RNE) pentru toate exploatatiile si efectivele de animale pentru care s-a solicitat sprijin, atat pentru specia bovine, cat si pentru specia ovine/caprine.

In plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului.

Trebuie mentionat ca, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.

In ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu varsta minima de un an.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.