157.000 de IMM-uri ar putea fi pasuite cinci ani de la plata datoriilor

IMM-uri, esalonare, restante bugetare, AVAS, ajutor de stat

Aproape o treime din IMM-urile existente in Romania ar putea beneficia de ajutoare de stat. Guvernul vrea sa le esaloneze obligatiile bugetare restante pentru a face fata crizei economice globale.

Un proiect de act normativ elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prevede esalonarea obligatiilor bugetare restante si amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani pentru intreprinderile mici si mijlocii, in scopul salvarii acestora pe timp de criza.

In prezent exista 157.200 de IMM-uri cu datorii la stat, adica aproape o treime din totalul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Potrivit actului normativ, aceste societati vor scapa cinci ani de procedurile de executare silita initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru recuperarea sumelor respective.

„Proiectul de ordonanta vizeaza instituirea unui sistem temporar de sprijinire a afacerilor, sub forma unui ajutor de stat, pentru depasirea crizei economice, si se incadreaza in cadrul general legal creat de Comisia Europeana in acest sens, dupa consultarea statelor membre”, se arata in documentul amintit. Ajutorul de stat va fi acordat pentru dezvoltare regionala si pentru restructurare.

Proiectul sustine ca obligatiile restante, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, vor fi esalonate pana la cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni, cuprinsa in perioada de esalonare. Sumele care fac obiectul acestor masuri de ajutor sunt stabilite in certificatele de obligatii bugetare eliberate, la solicitarea operatorilor economici, pe baza actelor de control, de organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea, actul normativ prevede ca procedura executarii silite pentru sumele care fac obiectul sprijinului este suspendata pe perioada cuprinsa intre data depunerii solicitarii beneficiarului si data emiterii actului administrativ de acordare a facilitatilor sau de respingere a solicitarii. Dupa datele prezentate de Ministerul Finantelor, s-a inceput procedura de executare silita pentru unele IMM-uri care au obligatii de plata la Bugetul de stat de 10 lei.

Mai multe detalii: www.financiarul.com.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top