APIA: Finalizarea controlului in vederea acordarii platilor pentru sectorul zootehnic

APIA, sector zootehnic, subventii UE, controale, cereri, fermieri

Astfel, pentru specia bovina, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. Din cele 233.599 cereri depuse pentru un efectiv de 1.392.195 capete, au fost declarate eligibile 227.073 cereri pentru un efectiv de 1.348.724 capete.

In ceea ce priveste prima pe cap de animal specia ovine/caprine, in plus fata de controlul administrativ, s-a efectuat un control la fata locului si un supracontrol pe un esantion de 1% din exploatatiile controlate in teren.

In urma controlului la fata locului, din cele 5.975 de exploatatii cu un efectiv de 1.732.440 capete verificate, au fost gasite 84 % din animale.

De asemenea, APIA a desfasurat un control suplimentar la fata locului, ca urmare a sesizarilor si reclamatiilor primite, fiind verificate 148 de exploatatii cu un efectiv de 62.056 capete.

Potrivit Ordinului 344/2009, APIA transmite Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) centralizatorul cu efectivele eligibile la plata pentru anul 2009, pana la data de 15 septembrie pentru specia bovine, respectiv pana la data de 15 octombrie pentru specia ovine/caprine.

APIA a transmis deja situatia privind efectivele de bovine eligibile, urmand ca inainte de termenul de 15 octombrie sa transmita si situatia pentru specia ovine/caprine.

Valoarea sprijinului financiar, atat pentru specia bovina, cat si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarare de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controalelor.

Reamintim ca pentru prima pe exploatatia de bovine au fost depuse 233.599 cereri pentru un efectiv de 1.392.195 capete, iar pentru prima pe cap de animal specia ovina/caprina au fost depuse 45.300 cereri pentru un efectiv de 6.883.902 capete.

Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse, atat pentru specia bovine, cat si pentru specia ovine/caprine. in plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului.

Trebuie mentionat ca, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.

In ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu varsta minima de un an.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.