APIA: A fost stabilit plafonul pentru acordarea platilor in sectorul zootehnie!

APIA, plafon, plati, zootehnie, prima pentru exploatatie, cereri

Astfel, potrivit Deciziei Comisiei Europene din 25 septembrie 2009, pentru prima pe exploatatie, specia bovina, nivelul maxim alocat Romaniei este de 182.792.000 euro, fata de 176.305.000 euro, plafonul stabilit pentru anul 2008.

De asemenea, pentru prima pe cap de animal, specia ovine/caprine, plafonul alocat Romaniei este de 66.657.000 euro, fata de 64.614.000 euro, anul trecut.

Potrivit regulamentelor europene, platile sunt efectuate in RON, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180.

Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) in proportie de 100% pentru toate cererile depuse si efectivul de animal aferent, atat pentru specia bovine, cat si pentru specia ovine/caprine. In plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului.

Potrivit Ordinului 344/2009, APIA transmite Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) centralizatorul cu efectivele eligibile la plata pentru anul 2009, pana la data de 15 septembrie pentru specia bovine, respectiv pana la data de 15 octombrie pentru specia ovine/caprine.

APIA a transmis deja situatia privind efectivele de bovine eligibile, urmand ca inainte de termenul de 15 octombrie sa transmita si situatia pentru specia ovine/caprine.

Valoarea sprijinului financiar, atat pentru specia bovina, cat si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarare de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controalelor.

Precizam ca, pentru specia bovina, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. Din cele 233.599 cereri depuse pentru un efectiv de 1.392.195 capete, au fost declarate eligibile 227.073 cereri pentru un efectiv de 1.348.724 capete.

In ceea ce priveste prima pe cap de animal, specia ovine/caprine, in plus fata de controlul administrativ, s-a efectuat un control la fata locului si un supracontrol pe un esantion de 1 % din exploatatiile controlate in teren.

In urma controlului la fata locului, din cele 5.975 de exploatatii cu un efectiv de 1.732.440 capete verificate, au fost gasite 84% din animale. De asemenea, APIA a desfasurat un control suplimentar la fata locului, ca urmare a sesizarilor si reclamatiilor primite, fiind verificate 148 de exploatatii cu un efectiv de 62.056 capete.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.