Fermierii se tem ca vor pierde subventiile din cauza situatiei politice

subventii, fermieri, situatie politica, productie, avans, agricultori

Astfel, reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) au explicat ca in acest moment schimbarea ministrului si a unor sefi din institutiile aflate in subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, in special, acordarea restantelor din sectorul zootehnic, dar si a avansului de 70% aferent subventiilor din agricultura pe anul 2010.

“Din punctul nostru de vedere, prioritara trebuia sa fie rezolvarea imediata unor probleme legate de campania de toamna, cum ar fi plata urgenta a restatelor la subventiile pentru crescatorii de animale, care intarzie deja de circa trei luni. Aceste probleme nu erau rezolvate cand ministerul avea un ministru stabil, dar in conditiile in care avem un ministru interimar si toate institutiile descentralizate isi schimba din nou conducerile. Ma refer aici in special la APIA, unde directorul general si-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie sa inceapa sa plateasca avansul din subventiile pe 2010″, a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan.

Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat ca cel putin specialistii din minister si din intitutiile din subordine ar fi trebuit sa ramana in functii pentru a ajuta la rezolvarea intarzierilor inregistrate la plata subventiilor.

“Problema cea mai mare este cu schimbarea specialistilor din teritoriu, care cat de cat mai lucrasera si acum sunt dati afara. Secretarii de stat, aparatul tehnic si cei din teritoriu ar fi trebuit sa ramana pentru ca vom avea mari probleme cu platile care trebuie facute. Daca nu se fac platile pe zootehnie, vor fi omoriti toti fermierii, mai ales in conditiile in care anul acesta au fost produse putine in sector, iar toata speranta era in acest avans, pentru a plati motorina, ingrasamintele si pentru lucrarile de toamna”, a explicat Matei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.