APIA incepe platile

APIA, avans, plati, campania SAPS, beneficiari, fermieri

„Este pentru prima data cand, in cursul unui an, fermierii primesc sprijinul pe suprafata pentru doua campanii SAPS, atat 2008, cat si 2009. Doresc sa le multumesc tuturor colegilor din APIA pentru ca, datorita efortului depus, am reusit sa ne respectam angajamentul de a incepe platile pentru campania SAPS 2009 din data de 16 octombrie. Stiu ca nu a fost un obiectiv usor de atins, in mai putin de sapte luni APIA a platit peste un miliard de euro celor 1,1 milioane de fermieri care au depus cereri in cadrul campaniei SAPS 2008”, a declarat Directorul General APIA Melinda Kerekes.

De acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene.

Conform regulamentelor europene, plata pe suprafata se poate acorda incepand cu data de 1 decembrie, insa pentru acest an, conform Regulamentului CE nr.691/2009, plata se poate efectua incepand cu 16 octombrie.

Potrivit HG 1210/07.10.2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentand 70% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din FEGA.

De asemenea, potrivit HG 1211/07.10.2009, publicat in MO 696/16.10.2009, pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar.

Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180.

In cadrul campaniei SAPS 2009, au fost depuse 1.121.107 cereri. Pentru campania SAPS 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 623,3 milioane de euro, fonduri FEGA, la care se adauga fonduri de la bugetul national si FEADR. In judetul Iasi au fost depuse in campania 2009 un numar de 36.850 de cereri.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top