APIA: 64,46 milioane lei au fost repartizate pentru zootehnie!

APIA, zootehnie, plati, beneficiari, sprijin financiar, prima

“Suma de 64,64 milioane lei reprezinta ajutoare de stat destinate sectorului zootehnic. Am repartizat aceste fonduri Centrelor Judetene, banii urmand sa intre in conturile beneficiarilor in zilele urmatoare”, a declarat Directorul General APIA Melinda Kerekes.

Potrivit anexei L la Ordin MAPDR nr. 850 din 28/12/2006, sprijinul financiar poate fi solicitat pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala, precum si pentru sustinerea masurilor pentru producerea si comercializarea produselor apicole.

Din suma totala, aproximativ 27,61 milioane de lei reprezinta sprijin financiar pentru imbunatatirea calitatii productiilor de carne prin sustinerea financiara a implementarii sistemului de clasificare a carcaselor de porcine si bovine.

Pentru implementarea sistemului carcaselor de porcine, APIA a repartizat un ajutor financiar de 27,3 milioane de lei.

Sprijinul financiar (cuantum 120 lei/carcasa pentru porcine clasa E si 100 lei/carcasa pentru porcine clasa U) se acorda producatorilor agricoli, crescatori de porcine, care detin, cresc sau exploateaza porcine, individual sau in forme de asociere si sunt inregistrati in Registrul agricol/Registrul national al exploatatiilor pentru animale abatorizate in abatoare autorizate sanitar veterinar pe teritoriul national.

Pentru implementarea sistemului carcaselor de bovine, a fost repartizata suma de 312.700 lei.

Sprijinul financiar (cuantum 100 lei/carcasa) se acorda producatorilor agricoli care pot fi persoane fizice si/sau juridice ce detin, cresc sau exploateaza bovine, individual sau in forme de asociere si sunt inregistrati in Registrul agricol/Registrul national al exploatatiilor.

De asemenea, suma de circa 32,72 milioane de lei reprezinta sprijin financiar pentru imbunatatirea calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor de porcine si pasari, prin sustinerea productiei de carne de porc si pasare – pui broiler si a productiei de oua consum.

Pentru sectorul avicol, pentru pui broiler a fost repartizata suma de 28,25 milioane de lei (cuantum 1,6 lei/cap), iar pentru oua de consum a fost alocata suma de 3,78 milioane de lei (cuantum 0,05 lei/ bucata).

De asemenea, pentru materialul biologic de reproductie, s-a repartizat suma de 693.300 lei (cuantum 150 lei/cap de animal).

Totodata, APIA a alocat suma de 457.000 lei pentru imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca destinat procesarii, cuantum (0,3 lei/kg).

Sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, crescatori de bovine, inregistrati in Registrul agricol/Registrul national al exploatatiilor, detinatori de cota, care livreaza laptele de vaca materie prima din exploatatii la centrele private de colectare sau la fabricile de procesare pentru stimularea producerii si livrarii laptelui de vaca, materie prima, la standardele de calitate din Uniunea Europeana (NTG mai mic sau egal cu 100.000/ml si un numar de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml).

APIA a mai repartizat Centrelor Judetene suma de 3,68 milioane de lei imbunatatirea calitatii productiei de miere, prin sustinerea familiilor de albine.

Sprijinul financiar (Cuantum – 20 lei/familie de albine) se acorda producatorilor agricoli care detin, cresc si exploateaza familii de albine inscrise in Registrul agricol si livreaza/proceseaza in unitati autorizate sanitar-veterinar, minimum 10 kg de miere pentru fiecare familie de albine de elita/productie detinuta.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.