MAPDR: 365 milioane de lei pentru sectorul zootehnic

MAPDR, sector zootehnic, APIA, plati, prima pe exploatatie

Din suma totala, aproximativ 269,5 milioane lei reprezinta prima pe exploatatia de bovina. De acest sprijin financiar beneficiaza 227.219 crescatori de bovine, cu un efectiv de aproximativ 1,3 milioane de capete.

De asemenea, din suma transmisa de catre MAPDR, circa 95,5 milioane lei reprezinta prima pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. De acest sprijin financiar beneficiaza 44.248 de fermieri, cu un efectiv de 6,3 milioane de capete.

Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse, atat pentru specia bovine, cat si pentru specia ovine/caprine. in plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului.

Potrivit Ordinului 344/2009, APIA transmite Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) centralizatorul cu efectivele eligibile la plata pentru anul 2009, pana la data de 15 septembrie pentru specia bovine, respectiv pana la data de 15 octombrie pentru specia ovine/caprine.

Astfel, pentru specia bovina, a fost efectuat un control administrativ pentru toate solicitarile depuse, fiind declarate eligibile 227.073 cereri pentru un efectiv de circa 1,3 milioane capete.

Pentru specia ovine/caprine, in urma controalelor efectuate (administrativ, la fata locului si supracontrol), au fost declarate eligibile 44.248 cereri, cu un efectiv de 6.373.000 capete.

Reamintim ca pentru prima pe exploatatia de bovine au fost depuse 233.599 cereri pentru un efectiv de 1.392.195 capete, iar pentru prima pe cap de animal specia ovina/caprina au fost depuse 45.300 cereri pentru un efectiv de 6.883.902 capete.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.