APIA reafirma obligativitatea respectarii Bunelor Conditii Agricole si de Mediu

APIA, Bune Conditii Agricole si de Mediu, respectare, fermieri, cereri

Agentia informeaza pe aceasta cale si faptul ca, in prezent, este in derulare controlul la fata locului cu privire la respectarea GAEC 1 – “pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei”.

La finalul controalelor regulamentare urmeaza sa fie intocmite rapoartele de control si emitere a deciziilor de sanctionare sau de plata integrala a sumelor, potrivit legii. In functie de amploarea, gravitatea, persistenta si repetarea neconformitatilor constatate, la suma totala ramasa de plata, se aplica reduceri.

In acest sens, va informam ca, in cadrul Campaniei SAPS 2008, controlul la fata locului s-a desfasurat pe un esantion de 12.081 fermieri. Esantionul a fost stabilit pe criteriul zonelor de risc, conform regulamentelor comunitare.

In urma controlului au reiesit neregularitati cu precadere in urmatoarele domenii de ecoconditionalitate (conditii agricole si de mediu):
– 3.156 fermieri (26%) din totalul celor controlati pentru GAEC 1 au fost depistati cu nereguli, sanctiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plata pentru 1.981 fermieri, 3% pentru 47 de fermieri, 2 fermieri fiind sanctionati 5%.
– pentru GAEC 2 – 2.037 fermieri (57,67%) din totalul celor controlati au fost depistati cu nereguli, sanctiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plata pentru 1.464 fermieri, 3% pentru 5 fermieri, un fermier fiind sanctionat 5% (GAEC 2 – “lucrarile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel” se regaseste si sub denumirea de GAEC 6 la domeniul de ecoconditionalitate III, Standarde pentru mentinerea structurii solului).

Situatia generala rezultata in urma controlului la fata locului derulat in Campania SAPS 2008 arata ca, din totalul de fermieri verificati, 10.137 au fost depistati cu nereguli. Dintre acestia au fost sanctionati cu o reducere de 1% un numar de 3.309 fermieri, de 3% un numar de 62 fermieri, in timp ce pentru 10 fermieri suma totala a fost redusa cu 5%.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.