Ciolos da piept cu reforma agricola

CE, Dacian Ciolos, reforma agricola, fonduri europene, ferme, contributie

Comisia Europeana (CE) a indicat ca este pregatita sa limiteze platile catre o parte dintre cei mai mari fermieri europeni, in cadrul viitoarei reforme a PAC. Subiectul a starnit deja o serie de controverse in mai multe state membre UE.

Miezul disputei este faptul ca, in timp ce multi fermieri mici se bazeaza pe fondurile UE doar pentru a supravietui, afacerile de mare anvergura din domeniu primesc plati anuale de peste 500.000 de euro. Situatia a cauzat proteste publice zgomotoase anul trecut, cand detalii cu privire la marii colectori de fonduri au fost publicate pe internet pentru prima data.

Cu toatea acestea, o propunere a CE de la sfarsitul anului 2007 de a limita platile agricole la maximum 300.000 de euro nu a fost sustinuta de majoritatea statelor membre, mai ales de tari cu ferme mari, precum Marea Britanie si Germania.

Abordare directa

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a transmis ca este gata sa priveasca dintr-o noua perspectiva aceasta problema.

„Voi aborda subiectul in cadrul dezbaterii publice si il voi comunica Parlamentului si Consiliului European la timpul potrivit”, a transmis Ciolos jurnalistilor acreditati la Bruxelles. Politicianul a adaugat ca orice actiune se va baza pe o cercetare mai ampla a sistemului european de plati directe catre fermieri, orice modificare putand fi implementata din 2014, odata ce actuala planificare bugetara a UE se va fi incheiat.

Contributie costisitoare

Platile PAC se ridica la aproximativ 55 de miliarde de euro anual, reprezentand peste 40% din intregul buget anual al UE, sau aproape 100 de euro pe an, contributie din partea fiecarui cetatean al blocului comunitar. State cu o traditie agricola solida au sustinut, cu preponderenta, politica interventionista a UE.

Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a semnalat recent intentiile tarii sale de a se opune oricarei reforme majore ce ar urma sa afecteze fermierii francezi.

Viitoarea forma a PAC a fost lansata, luni, spre dezbatere publica pe site-ul Comisiei. Toate contributiile vor fi sintetizate de un organism independent. in iulie 2010, Executivul european va comunica toate concluziile cu privire la reforma PAC, iar propunerile legislative vor fi inaintate incepand cu 2011.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top