APIA: Crescatorii de ovine/caprine pot solicita plata pentru sectorul zootehnie!

APIA, zootehnie, plati, crescatori ovine/caprine, prima exploatatie

Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producatorul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

Astfel, efectivul din exploatatie trebuie sa fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv de cel putin 25 capete caprine femele, varsta acestora fiind de minimum un an pana la data de 31 martie a anului in care se face solicitarea primei.

Totodata, efectivul pentru care se solicita prima trebuie sa fie inscris in Registrul national al exploatatiilor la data depunerii cererii si trebuie mentinut in exploatatie la adresa mentionata in cerere, in perioada 1 iunie – 31 august 2010.

Este important de mentionat ca, incepand cu anul 2010, daca in urma verificarilor se constata diferente intre numarul animalelor solicitat la plata si numarul animalelor eligibile, se aplica reduceri sau excluderi de la plata.

Pentru situatia in care diferenta dintre animalele solicitate si cele determinate este mai mica sau egala cu trei, nu se aplica nicio penalizare.

Daca aceasta diferenta este mai mare sau egala cu trei, prima totala se reduce cu un procent de :
5% daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%;
10% daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mare de 10% dar mai mic sau egal cu 20%;
15% daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mare de 20% dar mai mic sau egal cu 30%;
20% daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mare de 30% dar mai mic sau egal cu 50%.

Daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mare de 50%, solicitantul este exclus de la plata pentru anul in care se face solicitarea primei pe cap de animal.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.