Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor pentru acordarea de sprijin financiar producatorilor agricoli

sprijin financiar, producatori agricoli

Executivul a acordat astfel, printr-unul din actele normative, suma de 1,272 miliarde lei, care va fi alocata pe mai multe componente: pentru bunastarea si protectia pasarilor si porcinelor – 733,3 milioane lei, pentru ecarisarea cadavrelor de animale – 5,815 milioane lei, pentru motorina utilizata in agricultura – 490,4 milioane lei si pentru plata primelor de asigurare – 42,5 milioane lei.

Hotararea adoptata stabileste si modul de plata a sprijinului. Pentru doua dintre categoriile de subventii, respectiv cele pentru bunastarea pasarilor si protectiei porcinelor, plata se face anual. Perioada pentru care se acorda ajutorul de stat este 18 noiembrie 2010 – 15 noiembrie 2011. Sumele totale repartizate pe cele doua categorii sunt 368,2 milioane lei, respectiv 365,126 milioane lei.

Pentru sprijinul acordat sectorului cresterii animalelor, pentru colectarea cadavrelor si pentru ecarisaj plata se va face trimestrial. Perioada de plata este 13 octombrie 2010 – 30 septembrie 2011.

Tot trimestrial se va face si plata pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura. Perioada de decont este 8 iunie 2010 – 30 septembrie 2011. In cazul primelor de asigurare perioada de decontare este 19 august 2010 – 31 decembrie 2011.

Cea de-a doua Hotarare prevede acordarea de sprijin financiar si pentru persoanele care nu au statut de persoana fizica autorizata pentru zonele defavorizate.

“Inscrierea pentru valorificarea acestor sume de bani a fost facuta cu incetineala. Practic, foarte multi dintre cei posibili beneficiari nu s-au dus sa se inscrie ca persoana fizica autorizata…Am facut demersuri catre Comisia Europeana si am primit acceptul ca in acest an sa asiguram aceste ajutoare pentru zonele defavorizate, crescatorii de animale si animale pentru lapte, pentru productia ecologica, sa putem acorda acest sprijin si catre persoanele care nu sunt persoane autorizate”, a explicat ministrul Valeriu Tabara la sfarsitul sedintei de guvern.

Pana la aceasta data au fost depuse 13.380 de cereri, pentru un numar total de 62.385 capete de animale. Dintre acestea, 11.385 sunt persoane fizice neautorizate care au facut solicitari pentru 47.462 capete de animale, iar 1.995 sunt beneficiari persoane fizice autorizate si persoane juridice, cu o corespondenta de 14.230 de capete.

Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat o Hotarare prin care a suplimentat bugetul Administratiei Nationale imbunatatirilor Funciare pentru decontarea energiei electrice consumate in statiile pentru desecare.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.