Ioan Niculae: Strainii primesc subventii pentru 150.000 de ha de teren agricol nelucrat

subventii

“Ar fi foarte bine venita legea taxarii celor care nu isi lucreaza terenurile si ar duce la o concentrare a terenurilor agricole. Atit timp cit tu, statul roman, ii dai subventie pentru teren nelucrat, ai voie sa il taxezi. Daca ne uitam la francezi, statul a mers pina la a lua inapoi aceste terenuri nelucrate. Franta are o astfel de lege, este in vigoare si a avut efecte pozitive, si ar trebui s-o aiba si Romania”, a spus Niculae.

El a adaugat ca Romania a ajuns in situatia de a exporta subventii, pentru ca foarte multi italieni, germani, austrieci, unguri au cumparat terenuri si primesc pentru ele sprijin de la stat, fara sa le fi lucrat vreodata.

“Si atunci, daca el nu produce nimic din acel pamint, nu produce niciun venit pentru Romania, nu este normal sa-l sanctionezi macar la nivelul subventiei? Foarte multi straini au dat mai nimic pe teren, pina intr-o mie de euro pe hectar, au primit subventie in fiecare an pe hectarul asta si parctic si-a amortizat costul de achizitie. Ei au cumparat terenul strict pentru acest sprijin de la stat, stiind ca avem o lacuna legislativa in Romania si ca vor lua subventii. Ei sint practic rentieri in Romania fara sa munceasca nimic”, a afirmat omul de afaceri.

Niculae estimeaza ca sint peste 150.000 de hectare de teren agricol in proprietatea unor straini care nu le lucreaza.

“Stiu ca in ultimul timp numai finlandezi si danezi au cumparat in Romania peste 30.000 de hactare de pamint, mai ales in Ardeal”, a mai spus el.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a aratat ca subventia pentru terenul agricol era de 67 euro pe hectar, iar acum a ajuns la 176 de euro, pentru ca in anul 2014 sa se ridice la 210-214 euro pe hectar.

Radulescu a mai spus ca Ministerul Agriculturii are pregatit pachetul legislativ pentru amendarea proprietarilor care nu lucreaza terenurile agricole, insa decizia va fi luata la nivel politic.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.