Afacerile fermierilor, pe butuci din cauza maririi dobanzilor

subventii, agricultura, zootehnie

“Suntem practic victime colaterale. In loc sa facem productie si sa ne dezvoltam platim credite cu dobanzi marite cu 3-5% mai mult la banci”, ne-a declarat Aurel Placinschi, directorul asociatiei agricole Moldova Tiganasi. Acesta a sustinut ca are de recuperat de la statul roman subventii de 1,5 milioane de lei.

“Trebuie sa primim drepturile noastre ca agricultori in bani aferenti platilor pe suprafata si pentru sfecla. Vanzarile nu prea au mers iar luna de luna ratele bancare pe care le avem fie pe un an fie pe cinci ani se ridica la sute de milioane”, a completat Placinschi.

Directorul societatii Astra Trifesti, Vasile Lungu, sustine ca inca sta cu cerealele in hale. “Avem stocuri de orz, orzoaica, florea soarelui, grau si rapita. Am vandut doar in perioada de campanie a recoltarii, pentru ca nici acum preturile nu sunt armonizate. Iar din cauza crizei banii vin mai tarziu, facturile le incheiem mai tarziu deci implicit facem plati mai tarziu”, a comentat Vasile Lungu.

Pentru cele trei societati conduse de iesean statul trebuie sa acorde 1,2 milioane de lei. “Din noiembrie nu am mai primit nici un ban. Trebuie sa primim banii pe subventii la sfecla, soia si la creditul agricol. Daca ar veni banii undeva prin martie, aprilie cand se fac aprovizionarile pentru noua campanie de insamantare atunci ar fi bine, dar nu prea cred. Pana atunci dobanzile la banci se maresc, noi suportam ratele care cresc, iar costurile se scumpesc. Acum avem un credit pe 5 ani de 1,5 milioane de lei. Mai avem de achitat inca 700.000 de lei in urmatorii doi ani si jumatate. Chiar daca avem o cifra de afaceri buna, profitul incepe sa scada”, a adaugat Lungu.

Viorel Stan administratorul societatii Pres Serv Impex Sculeni sustine ca este linistit ca nu are credite comerciale in schimb a fost nevoit sa vanda cerealele la un pret nefavorabil pentru a se descurca. “Am vandut toate cerealele. Pretul la porumb a fost cel mai mic si l-am dat cu 30 de bani pe kilogram. Asteptam sa se aloce bugetul de stat ca sa ne primim subventiile. Am de primit in total cu despagubirile pentru calamitati, sfecla, credit agricol si plata pe hectar in jur de 900.000 de lei. Dar din cate am auzit vom primii acesti bani undeva prin mai iunie pentru ca acum nu sunt fonduri”, sustine Stan.

Directorul Agrocomplex Lunca Pascani sustine ca societatea inca nu a fost afectat de criza financiara. “Avem de primit de la stat 2,3 milioane de lei iar acesti bani reprezinta subventiile nealocate de anul trecut si calamitati. Am primit 90.000 de lei si atat. In schimb nu ne plangem ca nu putem vinde cerealele pentru ca avem zootehnie si atelier de panificatie. Inca nu am fost afectati de criza”, a sustinut Dumitru Pantazi, directorul Agrocomplex Lunca Pascani.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.