Subventii europene retrase de la primarii

subventie, APIA, consiliu local, Uniunea Europeana

Uniunea Europeana a pus la dispozitia agricultorilor fonduri pentru suprafete de teren mai mari de un hectar. Banii puteau fi obtinuti de la APIA prin depunerea unor cereri si pe baza unei documentatii in care oamenii si consiliile locale trebuiau sa dea date despre terenul pentru care cer sprijin.

Potrivit directiei Antifrauda si Control Intern din cadrul APIA, reprezentanti ai mai multor localitati carasene ar fi fraudat sistemul, obtinand ilegal subventii. Peste 4,3 milioane de lei, bani acordati pentru o suprafata de aproape 35.000 de hectare de pasuni si fanete a cerut inapoi APIA de la 50 de consilii din Caras-Severin.

“Sprijinul este doar pentru terenurile agricole pe care le administreaza si pe care desfasoara o activitate agricola. Nu sunt acceptate la plata pe suprafata pajistile permanente pentru care au fost incheiate contracte de arenda, concesiune, inchiriere sau pentru care se incaseaza taxe de pasunat” a spus Dan Gherghelas, directorul general de la APIA.

“Apia e de vina”

In comuna Farlig, Consiliul Local a depus cerere de subventie pentru 1.700 de hectare. S-au primit bani pentru 1.523 de hectare. Din suma incasata, 180.309 lei au fost investiti in utilaje pentru amenajarea unui izlaz. Primaria a aflat ieri ca trebuie sa restituie toti banii. “Ei spun ca acest izlaz este al asociatiei crescatorilor de animale. Nu am facut cererile de capul nostru, ei trebuia sa le respinga daca nu erau bune. Noi nu mai avem niciun ban. APIA e de vina”, spunea Vergina Sarbi, inginer la Primaria Farliug.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.