CE a readus vineri, 13 iunie, in atentia Guvernului roman nevoia unor reforme structurale, care ar trebui sa includa masuri pentru ocuparea fortei de munca, cresterea productivitatii, ameliorarea mediului de afaceri si consolidarea capacitatii administrative. Efectele ar fi sporirea potentialului de crestere si competivitate externa a Romaniei.
Acest lucru ar fi necesar pentru ca Romania sa se alinieze mai rapid la nivelul preturilor medii din UE, dat fiind faptul ca momentan PIB-ul pe cap de locuitor in Romania este de 40% din media UE. De asemenea, Comisia Europeana a mentionat ca in conditiile actuale, obiectivul pe termen mediu al Romaniei, deficit public de 0,9% pana in 2011, nu va putea fi indeplinit, cu atat mai mult cu cat in 2007 acesta a fost de 2,5% din PIB, dublu fata de 2005. Previziunile in ceea ce priveste deficitul tind catre un procent de 2,9% in 2008 si 3,7% in 2009.
Comisia considera ca datele si previziunile recflecta o politica fiscala expansionista si lipsa unui cadru credibil pe termen mediu si lung.