Catalog Fonduri de Investitii Romania

Fonduri de private equity

1. ACEE II – Advent Central and Eastern Europe II

Fondul a fost infiintat in 1998 dupa ce Advent Central and Eastern Europe I deja investise 70 mil USD in aceasta regiune. Managementul firmei este detinut de Advent International. Noul fond de 200 mil USD a fost deschis pentru a acoperi oportunitatile existente pe piata Europei Centrale si de Est. Din aceasta suma, 60 mil USD sunt rezervati pentru Romania. Advent International ofera credite pornind de la 5 milioane $, preferand companiile stabile, care pot demonstra ca au fost, sunt si vor ramane profitabile.

Criteriile de investitii sunt: dezvoltarea unei afaceri cu mare potential de reusita, care necesita capital mai mare de 5 mil USD, care are o buna echipa manageriala, bune perspective de crestere, din care sa iasa in maxim 5 ani prin oferta publica sau prin vanzare catre un investitor strategic sau chiar catre detinatorul initial al capitalului. Fondul nu investeste in afaceri noi, in bunuri imobiliare, tutun, bauturi alcoolice sau arme. Cele mai importante investitii au fost facute in Bere Ciuc, Grivita International, Haber International, Mobifon, Monopoly, Europlakat. Tipul investitiei: capital privat.

Contact:
Adresa: Bucharest
89-97 Grigore Alexandrescu Street, 3rd floor
Bucharest 1 010624 Romania
T: +40 21 211 1602
F: +40 21 211 1602
Email: [email protected]
Website: http://www.adventinternational.com

 

2. Black Sea Fund

A fost infiintat in August 1998. Este al patrulea fond administrat de Global Finance si este afiliat la Greek Latzis Group. Black Sea Fund este succesorul Euromerchant Balkan Fund, administrat de Global Finance International Ltd. Euromerchant Balkan Fund, avand disponibili pentru Romania 12 mil USD a investit pe larg intre 1996-1998 in companii precum Delrom, Axxon Romania, Moara Loulis, Neoset si Romcolor. Black Sea Fund, are un fond disponibil pentru Romania de 62 mil USD. Capitalul deja investit este de 14 mil USD. Investitiile au fost facute in companii precum Queen, Delrom si Star Foods. Principalele criterii de investitii sunt: minimum 2 mil USD necesari pentru investitia respectiva, pozitie minoritara activa, participare alaturi de un partener strategic, pozitie semnificativa pe piata si un management de calitate. Nu exista preferinta pentru un sector anume dar exclud investitiile in alcool, tutun si industria de armament. Tipul de investitii: capital privat.

 

3. Fondul Romano-American pentru Investitii

Fondul Romano-American pentru Investitii este o corporatie americana infiintata in 1994 de Guvernul SUA si a carei misiune este sa promoveze libera initiativa si spiritul antreprenorial in Romania prin investitii si imprumuturi pe termen lung destinate intreprinderilor mici si mijlocii. In general, sumele investite variaza intre 850.000 si 5.000.000 USD si chiar peste pentru fiecare beneficiar, dar Fondul poate participa sau aranja co-finantari pentru sume mai mari. Fondul a stabilit programe speciale pentru sume mai mici.

Acest fond sustine initiativele antreprenoriale din Romania prin intermediul a trei programe de finantare:

 • Fondul de Investitii pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FIIMM);
 • Programul de imprumuturi Mici si Mijlocii (PIMM);
 • Programul de Micro-imprumuturi (PMI).

Contact:
Adresa: Bucuresti, Str. Gina Patrichi nr. 6,
Sector 1, Bucuresti, cod 010449 Romania
Telefon: + 4 0312 261 223
Fax: + 4 0312 261 230
Web-site: http://www.rafonline.org
E-mail: [email protected]

 

4. Fundatia Post-Privatizare

In concordanta cu Memorandumul de intelegere semnat intre Guvernul Romaniei, Comisia Europeana (Comisia Comunitatii Europene la acea vreme) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a luat fiinta Fundatia Post-Privatizare (FPP), pentru a continua misiunea Fondului Roman Post-Privatizare, activ pe o perioada de 10 ani (1996-2006). La acel moment, misiunea FPP era aceea de a realiza investitii de capital in intreprinderi mici si mijlocii si asigurarea asistentei tehnice necesare acestora, sub indrumarea board-ului format din reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Guvernului Romaniei. FPP a realizat investitii de capital in urmatoarele companii: ISAF, Regisco, Continental, ISAF Prestar, Adesgo, IRIDE, Remayer, PcNet, Venoma (Sicomed), VitalGaz, Advantage Software Factory si Arctic. Toate investitiile au ajuns la perioada de maturitate si sunt incheiate.

In prezent, Fundatia Post-Privatizare (FPP) este cea mai importanta fundatie pentru antreprenoriat din Romania. Creata in 1996 de Comisia Europeana, FPP este o organizatie privata care promoveaza educatia antreprenoriala si sustine initiativele destinate dezvoltarii sustenabile a mediului de afaceri romanesc – cu accent pe intreprinderile mici si mijlocii si start-up-uri – prin intermediul programelor sale de dezvoltare antreprenoriala, imbunatatire a mediului de afaceri si promovare a responsabilitatii sociale a intreprinderilor.

Contact:
Calea Plevnei, nr. 46-48, Sector 1, Bucuresti
Tel: 0372.714.555
Fax: 0372.714.554
Email: [email protected]

 

5. GreenLight Invest este un fond de investitii privat, infiintat in anul 2009, care opereaza in Uniunea Europeana si in tarile selectate din Europa Centrala si de Est.

Contact:
GreenLight Invest SRL
Calea Floreasca 60, 3rd floor
Bucharest 014472 Romania
Tel. +40 31 620 3443
Fax. +40 31 620 3444
E-mail: [email protected]
Website: http://greenlightinvest.com

 

6. K+ SME Romania Fund

Avand suport financiar din partea SENTER, Agentia Executiva a Ministerului Olandez al Economiei, K+ a lansat SME Fund (Small and Medium Enterprise Fund) in Romania. Fondul si-a orientat activitatea asupra IMM-urilor cu experienta in export si a celor care au identificat anumite oportunitati pe piata locala. Fondul a fost infiintat de Dutch Joint Stock Company (BV). K+ este managerul fondului. Capitalul atras pana acum depaseste 2.4 mil Euro. in viitor se asteapta ca acesta sa depaseasca 15 mil Euro. Fondul este finantat de 10 investitori privati cu experienta cuprinzatoare in mai multe sectoare.

 

7. ORESA Ventures

ORESA Ventures, firma de investitii specializata pentru tarile din Europa Centrala si de Est, a fost infiintata in 1996. ORESA Ventures urmareste sa investeasca in firme private ale caror management are o strategie de dezvoltare bine conturata si care au potential de a deveni lideri in domeniile lor de activitate intr-o perioada de 3 – 5 ani. Managementul ORESA Ventures ofera credite de 1 milion $ firmelor private cu management competitiv si potential de crestere. De asemenea, ofera firmelor in care investeste, cosultanta de specialitate in domeniile financiar, marketing si management strategic. De asemenea, ORESA Ventures este dispusa sa co-investeasca alaturi de parteneri strategici sau financiari si poate prelua fie o parte mica, fie una mai substantiala din capitalul social, cu conditia sa nu detina o pozitie majoritara.

Domeniul de activitate:

 • bunuri de consum;
 • distributie sau comert cu amanuntul;
 • produse farmaceutice;
 • servicii de sanatate.

Contact:
Baneasa Business & Technology Park
42-44 Bucuresti -Ploiesti St.
013696 Bucharest 1, Romania
Phone: +40 21 361 05 62
Fax: + 40 21 361 05 65
E-mail: [email protected]
Web-Site: www.oresaventures.com

 

risky 8. Risky Business

Peste 30 dintre cei mai proeminenti oameni de afaceri din Transilvania au decis sa finanteze startup-uri accelerate la Cluj. Risky Business devine astfel primul program de accelerare din Romania care investeste in echipele selectate, avand la dispozitie 250.000 de euro pentru aproximativ 10-15 echipe in 2017. Printre investitori sunt nume precum Andrei Dunca, fondator LiveRail, companie achizitionata de Facebook cu 500 mil. dolari, Sergiu Biris, fondatorul Zonga & Trilulilu, Phillip Kandal, care si-a vandut compania catre Telenav cu 24 de mil. euro, Voicu Oprean, Marcel Anghel sau Calin Vaduva, fondatorii unora dintre cele mai mari companii de IT din Cluj.

Contact:
Str. Garii 21, Cluj Napoca
Email: [email protected]
Website: www.riskybusiness.ro

 

foundation  9. Romanian Business Leaders

Fundatia Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de actiune si implicare sociala pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii.
Fundatia are ca simbol vizual trei draconi (stindarde dacice), care vorbesc despre radacini puternice, despre capacitate individuala si despre forta grupului – mai mare decat suma fortelor componentilor.

Comunitatea Romanian Business Leaders numara peste 300 de antreprenori si sefi de companii din Romania care, de aproape doi ani de zile, lucreaza voluntar in proiecte concrete de antreprenoriat social, generate de ei, in domeniile EDUCATIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE si BUNEI GUVERNARI.

Fundatia Romanian Business Leaders actioneaza in patru directii esentiale: (1) concretizeaza proiecte rezultate la Summit-ul anual Romanian Business Leaders, din luna februarie, (2) contribuie la imbunatatirea politicilor publice prin transfer de know how din mediul privat spre sectorul public si propuneri concrete de probleme si solutii catre autoritati, prin grupuri mixte de lucru public-privat, (3) propune prioritati pentru guvernare prin intalnirile periodice sub titlul Agenda pentru Romania, in care oameni de business, lideri ai societatii civile si din politica discuta provocarile si tendintele cu impact major in economie si societate si (4) aduce impreuna liderii din business cu viziune si cu incredere in Romania.

Contact:
Calea Dorobantilor nr.42, et.3, ap.5, sector 1, Bucuresti
Tel: +40 21 794 14 98
Email: [email protected]
Website: www.rbls.ro/Foundation

 

10. Romanian Reconstruction Capital

A fost creat in 1997 iar managementul companiei este detinut de IFG International Ltd. Capital SA administreaza fondul in Romania. Valoarea fondului disponibil pentru investitii este 7 mil USD. Pana acum au fost deja investiti 3 mil USD. Fondul urmareste sa investeasca mai ales in companii cotate la bursa si pe Rasdaq. Investitia pe proiect variaza intre 0.5 si 1.5 mil USD. Principalele investitii facute pana acum sunt: Electroaparataj, Alimentara Cluj si alte companii listate la bursa. Tipul investitiei: companii listate la bursa sau nou privatizate.

Contact:
Adresa: Bucuresti, Str. Tudor Arghezi 21, et. 6
Telefon: 021/210.76.60; 021/210.77.45
E-mail: [email protected]

 

Fonduri de credite

1. American International Group New Europe Fund

AIG New Europe Fund (American International Group) are un capital disponibil de peste 310 milioane USD si in general investeste in proiecte cu sume cuprinse intre 10 mil USD si 30 mil USD in companii care-si pot demonstra profitabilitatea. Rata de restituire a creditului este de 35% anual. Fondul prefera achizitii de actiuni nou emise dar si cele existente deja. Fondul cauta sa iasa din investitie in timp de 3 pana la 5 ani prin vanzare catre un investitor strategic sau oferta publica. Investitii semnificative: MobilRom, Luxten.

Contact:
Adresa: Str. General Berthelot 57, Bucuresti
Telefon: 021/312.06.75
Fax: 021/312.06.75


logo China CEE Fund2. CEE Equity Partners

Fondul China-CEE (“Fondul”) este un fond de investitii de capital activ in 16 tari din Europa Centrala si de Est. Investitorul principal in fond este Banca de Import Export a Chinei („China Eximbank”) care a investi 430 de milioane de dolari. China Eximbank are desemnata o facilitate de credit de 10 miliarde de dolari.

CEE Equity Partners Ltd (“CEE Equity”) este managerul fondului cu sediul in Varsovia si are in componenta echipei 30 de profesionisti. Avem birouri in Bucuresti, Budapesta si Zagreb. Fondul a devenit operational in Februarie 2014.

Fondul este in cautare de oportunitati de a investi in companii lideri in sectoarele de activitate pe care le vizam, cu management performant, si modele de afaceri atractive, care au un flux de numerar, stabil si predictibil si au posibilitatea de a creste. Filosofia noastra este de a lucra impreuna cu managementul si actionarii fondatori pentru a atinge intregul potential al companiilor din portofoliul nostru. Fondul va investi pentru o perioada de 5-7 (maximum 10 ani) ani in companii care detin active care produc profit.

Sectoare

 • Infrastructura
 • Energie
 • Telecommunications
 • Productie industriala specializata

Investim intre 20-60 milioane dolari si putem folosi credite pentru a creste dimensiunea unei investitii pana la 200 milioane.

Contact
Maria Rosetti Tower, etaj 4
Str Maria Rosetti, nr 4
Tel: 031 437 0270
Email: [email protected]
Website: www.cee-equity.com

 

3. Fondul Roman pentru Eficienta Energiei

Fondul Roman pentru Eficienta Energiei finanteaza in conditii comerciale companiile din sectorul industrial si alti consumatori de energie pentru a le facilita adoptarea si folosirea tehnologiilor de utilizare eficienta a energiei. Aceasta poate indrepta economia catre o scadere a intensitatii energiei si a emisiilor de gaze poluante sau cu efect de sera.

Principalele caracteristici ale Fondului Roman pentru Eficienta Energiei, ca institutie financiara, sunt:

 • personalitate juridica independenta si autonoma;
 • institutie financiara bazata pe cerere;
 • reintregirea fondurilor;
 • parteneriat public-privat;
 • portofoliu de investitii prudent;
 • transparenta si promovarea oportunitatilor in mod egal fata de clientii eligibili;
 • sustinerea investitiilor facute.

Aria de activitate

 • Fondul finanteaza in primul rand proiectul, fiind disponibil sa accepte riscuri mai mari pentru clientii care propun proiecte fezabile de eficienta energetica;
 • Fondul faciliteaza accesul la fonduri nerambursabile pentru finantarea studiilor tehnice;
 • Fondul negociaza cu clientul conditii de finantare avantajoase, sub nivelul costurilor de finantare practicate pe piata financiar-bancara;
 • Fondul ofera asistenta tehnica pentru a identifica solutia optima la nivelul clientului;
 • Fondul este flexibil prin acceptarea unor scheme de garantare adaptate clientului, considerand garantii inclusiv constand in echipamentele achizitionate in cadrul investitiei finantate de F.R.E.E., cu conditia unui grad de lichiditate rezonabil al echipamentelor respective;
 • Fondul adapteaza finantarea fiecarei investitii in parte: perioada de gratie oferita clientului se adapteaza perioadei de implementare a proiectului, astfel incat rambursarea sa inceapa atunci cand investitia genereaza fluxuri de numerar provenite, in principal, din economiile de energie realizate; graficul de rambursare se adapteaza si el fluxului de numerar generat de investitie, Fondul acceptand chiar rate de rambursare inegale, adaptate sezonalitatii beneficiilor realizate de client in urma investitiei.

Contact:
Adresa: Cladirea Strauss, str. Johann Strauss 2A, etaj 6, sector 2, C.P. 020312 Bucuresti, Romania
Telefon: 021/233.88.01
Fax: 021/233.88.02
Web-site: www.free.org.ro
E-mail: [email protected]

4. Global Finance

Global Finance este o firma independenta de investitii. Global Finance International Ltd. ofera credite de 2-3 milioane $ adresandu-se companiilor mature si care detin cel putin 40% din actiuni; se solicita de asemenea o cifra de afaceri de minim 6 milioane de dolari.

Contact:
Web site: www.globalfinance.gr

 

Fonduri de venture capital

 

1. EIF – Enviromental Investment Fund

Fondul de Investitii de Mediu pentru Europa Centrala si de Est este un fond de capital de risc creat in anul 1998 pentru o perioada de 10 ani, care investeste in intreprinderi din europa Centrala si de Est care ofera bunuri si servicii in domeniul protectiei mediului. Fond de sprijinire a companiilor care se ocupa de mediu. Environmental Investment Partners pune la dispozitie credite de 1-3 milioane USD firmelor cu vanzari de minim 0,8 milioane$ si trei ani de actvitate in afacerea respectiva; solicita o rata de returnare a creditului de 35%.

Contact:
Telefon: 0267/31.22.38
Fax: 0267/31.22.38
E-mail: [email protected]

2. SEAF Trans-Balkan Romania Fund

Fondul a inceput sa activeze in Romania in martie 2001 prin preluarea activitatilor fostului K+ Venture Partners Fund. Managementul celor 8 milioane USD este asigurat de Small Enterprise Assistance Funds LLC (‘SEAF’), o companie americana specializata in investitii in IMM-uri din piete care au nevoie de capital. Principalii finantatori sunt International Finance Corporation, FinnFund, Norfund, Black Sea Bank for Trade and Development, Governments of Holland, Switzerland and Germany. Marimea medie a investitiilor facuta de fond este de 400 000 USD dar poate varia intre 100 000 USD si 1000 000 USD. Fondul etse interesat de companiile cu mare potential de crestere in care se prefera a se detine 25-49% din actiuni. Tipul de investitie: participare la capital combinat cu imprumuturi convertibile. Momentan sunt incluse in portofoliu companii de software, distributie si vanzari cu amanuntul.

Contact:
SEAF Trans-Balkan Romania Fund LLC
Localitate: Delawarw, Wilmington
Adresa : 2711 Centerville Road,  Suite 400
Website: http://seaf.com

 

 Fonduri de garantare

1. F&C

Grupul de investitii Foreign & Colonial are in administrare 68 de milioane USD pregatiti pentru a fi investiti in Romania. Fondul doreste sa investeasca 80% din capital in companii listate. Fondul este sustinut de investitori din Marea Britanie, Europa si Orientul Mijlociu.

Contact:
United Kingdom (Head Office)
F&C Management Limited
Exchange House
Primrose Street
London EC2A 2NY
United Kingdom
Regulated in the UK by the FSA
Telefon: +44 (0)20 7628 8000
Fax: +44 (0)20 7825 2134
Web-Site: www.fandc.co.uk

2. SOLO FUND

Finantator: Fonduri investitii si garantare a creditelor – SOLO FUND
Domeniu: dezvoltare economica
Tip finantare: Credit rambursabil

SOLO FUND este un fond de investitii administrat de Global Business Group (GBG). Capitalul GBG este de 20 milioane USD din care jumatate este destinat activitatilor din Romania. Companiile tinta sunt cele private sau de stat din domeniul imobiliar.

Contact:
Adresa 1: Bucuresti, Bulevard Dacia, Nr. 100, sector 2
Telefon: 021/210.06.63; 021/210.46.76;
Fax: 021/210.17.08

Adresa 2: Bucuresti, Piata Amzei, Nr. 10-22, Et.2, Ap. 4, sector 2
Telefon: 021/310.41.63; 021/310.41.64;
Fax: 021/659.72.47
Web-Site: www.globalbizgroup.com