1. Ce sunt fondurile de investitii – venture?
  2. Ce înseamna private equity ?
  3. De unde provin fondurile?
  4. Întrebari obligatorii

Ce sunt fondurile de investitii – venture?

Fondurile venture investesc bani în firme mici si mijlocii.

Una dintre caracteristicile lor principale este investitia pe termen scurt si mediu. Companiile venture, desi devin actionari, nu intentioneaza sa ramâna în afacerea respectiva, ci ies din investitie dupa un termen impus de restituire a creditului si a dobânzii.

În acest caz nu lipsa banilor creeaza problemele, ci sumele mari de creditare – între 500.000 si 10.000.000 USD – oferite de firmele de acest gen din România (este adevarat totusi, ca sumele sunt mici fata de capitalul venture vehiculat în Occident).

Ce înseamna private equity ?

Termenul ‘private equity’ este utilizat în general, cu referire atât la achizitiile de întreprinderi cât si la capitalul venture.

Capitalul venture reprezinta o subcategorie, referinduse la intervalul din ciclul de viata al investitiei cuprins între faza de initiere si faza de expansiune.

Private equity se refera la investitiile pe termen lung în firme necotate, care urmaresc sa sprijine cresterea firmelor, fara a se ocupa de managementul curent al firmelor respective.

Creditorii (de exemplu, bancile) au dreptul legal de a primi o dobânda pentru capitalul împrumutat si de a recupera capitalul împrumutat la scadenta, indiferent de rezultatele economice pozitive sau negative ale debitorului, beneficiile investitorul private equity depind de profitabilitatea afacerii în care a investit.

Proprietarii vor fi obligati sa vânda o parte din actiunile firmei (de regula, un pachet minoritar) investitorului private equity , care poate solicita un post în cadrul structurilor de conducere ne-executive ale firmei.

Investitorii private equity nu furnizeaza doar equity capital, ci si experienta, contacte si sfaturi atunci când sunt solicitati, ceea ce diferentiaza private equity de alte surse de procurare de capital pentru afaceri.

De unde provin fondurile?

Furnizorii de capital venture îsi procura fondurile pentru investitii, în principal, de la diverse institutii (fundatii, corporatii etc.) sau persoane fizice care îsi aloca o parte din portofoliul de investitii financiare catre aceasta categorie caracterizata de riscuri si profituri ridicate.

De regula, se achizitioneaza pachete de actiuni minoritare. Poate fi oferit capital suplimentar în masura în care investitia se devedeste a avea perspective de crestere. În mod obisnuit investitia este abandonata prin vânzare sau lichidare dupa 5-7 ani de la momentul investitiei initiale. Metoda preferata în aceste situatii este oferta publica de actiuni, alte metode fiind achizitiile de firme, fuziunile, schimburile de pachete de actiuni, lichidarile.

Întrebari obligatorii

Înainte de a alege aceasta solutie pentru finantarea activitatii, trebuie avute în vedere o serie de întrebari obligatorii:

  1. Doriti sa obtineti o crestere importanta a firmei dumneavoastra?
  2. Sunteti dispus sa vindeti o parte din actiunile firmei dumneavoastra?

Investitorii venture cauta doar firme cu perspective reale de crestere care sunt conduse de un manager foarte bun si ambitios. Daca puteti raspunde afirmativ la cele doua întrebari de mai sus atunci solutia private equity poate fi luata în considerare.

21 Replies to “Ghid privind Fondurile de Investitii”

  1. Emin spune:

    Cumpar un proiect finalizat de fotovoltaic pentru a creste capacitatea de obtinere a energiei electrice

  2. ilovan Geo spune:

    Doresc sa vand proiectul meu unui investitor care sa-l puna in practica
    Este vorba de o ciupercarie de dimensiuni foarte mare care poate produce in cantitati foarte mari cu producere finala si ambalare.
    Valoarea proiectului este de 1,6-2 milioane de euro.
    Pot pune la dispozitie terenul consultanta si multe altele necesare pentru punerea lui in practica

  3. serban mugurel spune:

    Buna seara,
    Am firma de constructii pe care o mentin activa.Doresc finantare pentru infiintarea unui perc de rulote stationare ,dupa modelul St.Cheron,Franta.Detin ;Planul de afacri si Studiu de fezabilitate.Doresc un credit pentru investitii rambursabil sau sa ma asociez cu un investitor.Dupa asociere sunt dispus sa vand o parte din actiunile firmei.Doresc ca firma sa lucreze si sa se dezvolte.Nu am cu ce garanta creditul,decat cu realizarile invstitiei,cu insesi investitia.Investitia este foarte profitabbila,conf. studiului si planului de afaceri,coroborat cu amplasamentul acsteia sau cu numarul de locatii.
    Multumesc.
    Firma se numeste SC MKN Construction SRL
    Sunt administrator unic.Mugurel Serbban
    Mob.0726333029

  4. petrut marinela spune:

    Buna ziua.as dori sa deschid un coafor in mediul rural unde locuiesc.cind vor mai fi fonduri europene pt dezvoltarea rurala(masura 312)?multumesc.

  5. balmus laurentiu spune:

    Buna ziua,
    Am realizat un incalzitor de apa electric ultraperformant,prototip, faza de lansare in productie.
    Este un produs finit, necesita sustinere financiara nerambursabila,equity,
    Este din categoria next generation, poate fi in top datorita performantelor tehnice actuale la nivel global.
    Astept seriozitate siseriozitate.
    Se poate identifica vre-o persoana sau grup roman de interese?
    Cu stima Laurentiu B.

  6. Eduard Szekely spune:

    Am si eu o intrebare,fondurile de investitii – venture pot fii si IFN sau nu mai bancare?Va multumesc anticipat cu respect Eduard.

  7. M.PENIU spune:

    VREAU sa construiesc o ferma piscicola de cresterea pestelui an sistem intensiv,de unde pot obtine o finantare
    MULTUMESC

  8. David spune:

    Buna ziua, as dori sa stiu daca exista fonduri europene pentru a initia o crescatorie de vipere? Si ce posibilitati am de utiliza un teren pentru accesa la fonduri?

  9. seth gabriela spune:

    buna ziua,

    eu si sotul meu, avem cunostinte si experienta in domeniul financiar, respectiv management/marketing/vanzari, de peste 10 ani.
    impreuna am dori sa ne pornim o afacere, dispunem de un capital, dar nu suntem siguri care din multele domenii le-am putea aborda astfel incat sa nu ne trezim cu, capitalul risipit din cauza modificarilor legislative.

    multumesc

  10. Mihai spune:

    Buna ziua,
    Impreuna cu un asociat as dori sa deschid o firma de software medical si as dori sa stiu daca putem obtine fonduri europene in acest sens.
    Va multumesc.

  11. Barati Ninel spune:

    Buna ziua!
    As dori sa aflu cum pot obtine fonduri nerambursabile sau partial rambursabile pentru a deschide o firma de cofetarie patiserie. sau macar daca exista astfel de fonduri.

  12. nu pot citi raspunsurile la comentariul meu….sunt CHIRIAC MIRCEA….va rog ajutati-ma…..multumesc

  13. CHIRIAC MIRCEA spune:

    buna ziua…Impreuna cu un prieten ce detine 30 de ha pasune (zona de deal-defavorizata) vrem sa infiintam o interprindere individuala, mai bine zis o ferma de animale; vaci, porci, capre (rasa SAANEN-dau o productie mare de lapte (6 litrii / zi si e cel mai bun lapte…dupa cel matern) dar sunt si scumpe la pret 400 de euro/cap) capre autohtone pentru lapte si carne,oi, iepuri, si pasari; gaini, gaste, rate, curcani. Pe terenul de 30 de ha am dori sa plantam nuci Franta ( ajung la maturitate in 8 ani, aici depinde cati ani are puietul de nuc…la plantare) au o productivitate foarte mare, in timp, am avea desfacere pe piata interna cat si la export sub forma de miez de nuca sau chiar in coaja.In cadrul fermei ne dorim sali cu instalatii de muls, tanc-uri colectare lapte, laborator pentru produs branza, mini abator, utilaje de ambalat in vid, instalatii frigorifice, utilaje agricole necesare (tractor cu remorca,masina de balotat ,motocositoare Briellmayer (are randament foarte mare) , masini (dubite) pentru distributia laptelui pe care vrem s-o facem cu automatele de lapte ( 1 automat costa 5000 de euro) amplasate in orasele din Valea Jiului, cat si in imprejurimi ,deasemenea desfacerea produselor noastre se va face prin magazine proprii sau ( inchirierea spatiului respectiv ) in piete sau orase,restaurante, contracte cu supermarket-uri sau alti potentiali cumparatori sau chiar export, pentru carne, preparate din carne,oua,branza, toate aceste produse fiind BIO. Am studiat si am stabilit o serie de contacte cu diferite firme de consultanta,cu banci, firme de constructii a adaposturilor pentru animale si depozite pentru nutreturi si celorlalte descrierii de mai sus insa ne lovim mereu de finantarea unui astfel de proiect de dezvoltare rurala (am inteles ca s-a inchis sesiunea pentru aceste masuri). Am vazut pe acest site ca sunt si alte posibilitati de finantare ….zic eu mai directa dar fara prea multa birocratie… dar cu responsabilitate. Cum putem obtine finantare pe termen mediu sau lung (dobanzile la aceste credite?) sau alte mijloace de finantare nerambursabile. Ce ne sfatuiti in acest caz ?…astept un raspuns …telefon 0737664734 sau pe e-mail [email protected]….cu stima MIRCEA CHIRIAC….va multumesc

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      DA, puteti lua bani europeni prin PNDR: https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr.

      Va recomand sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant specializat in scrierea proiectelor cu finantare pe mediul rural.

      Mult succes va doresc!

  14. Moisincu Alexandru spune:

    Buna ziua .Vreau si eu sa stiu cum pot accesa fondurile europene deoarece detin 30 de stupi de albine si nu stiu ce sa fac pentru a le accesa

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      Va recomand sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant specializat in scrierea proiectelor cu finantare pe mediul rural.

      Mult succes!

  15. TUDORANESCU spune:

    Detin un teren de10h pentru implementarea unui proiect cu panouri fotovoltaice.
    Cum pot sa iau legatura.? Doresc contact la tele. 0724191825

    1. TUDORANESCU spune:

      ,Buna ziua
      Doresc sa gasesc sursa de cofinantare pentru accesare fonduri UE nerambursabile, pentru implementarea unui proiect de energie regenerabila cu panouri fotovoltaice axa 4.2

  16. Ioana Balaban spune:

    Buna ziua,

    Unde pot afla mai multe detalii despre acest concept? Si cum intru in contact cu posibili investitori?

    Multumesc,

  17. sandu spune:

    detin o ferma profilata pe vaci de lapte.am piata de desfacere ptr lapte in sistem de vanzare directa pe piata locala(jud mures) in prezent nu pot produce cat pot vinde.detin si teren ptr baza furajera cu posibilitati de extindere semnificativa in acest sens.datorita unor probleme de sanatate in familie am inregistrat un regres in ultimul an.dorim, toata familia sa dezvoltam afacerea ,chiar sa o diversificam. pt aceasta este nevoie de fonduri.doresc contact . tel 0752389229. cu stima .

  18. GURGUI LUCIAN spune:

    Vreau un contact cu dvs.pentru detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.