Open Call pentru participarea la programul online EthicAI=LABS

AI.jpg

Status: Activ
Termen limită: 31 martie 2021

Institutele Goethe din Europa de Sud-Est anunță organizarea unui Open Call pentru participarea la programul online EthicAI=LABS, o componentă a proiectului regional EthicAI=Academy for AI & Ethics. Obiectivul proiectului este deschiderea unui spațiu interdisciplinar dedicat discursului critic pe tema inteligenței artificiale și eticii în regiune.

Locul și ora: Program online, iunie-noiembrie 2021

Se caută experți din diferite domenii pentru alcătuirea unor grupe de lucru care să participe la un program cu o durată de șase luni, compus din ateliere și evenimente de networking, care se va concretiza, la final, într-o lucrare colectivă (de ex. un algoritm, un articol, o operă de artă, un document de advocacy, o publicație sau alte formate experimentale).

Proiectul se va concentra pe următoarele aspecte din jurul inteligenței artificiale (IA) și al eticii:

  • Lingvistică: achiziție lingvistică, procesarea limbajului și traducere; limba ca mijloc de comunicare între oameni și IA;
  • Bias: procesare cognitivă, eroare umană, discriminare, protecția datelor; eliminarea sau consolidarea prejudecăților prin intermediul IA;
  • Creativitate: creativitate prin algoritmi, drepturi de autor și cenzură;
  • Media: utilizarea datelor private în scopul polarizării politice, propagandei și publicității; viitorul așa-numitelor ”deep fakes”.

Obiectivul proiectului este studierea și reflectarea asupra situațiilor actuale care se încadrează în temele propuse, cu un accent asupra aspectelor etice ale IA în viața umană. Proiectul își dorește să creeze o structură deschisă în cadrul căreia să poată fi discutate și prezentate o mare diversitate de perspective și puncte de vedere cu privire la sistemul IA și legăturile sale cu umanitatea.

Participanții selecționați își vor împărtăși și explica cunoștințele și contribuțiile la teme de cercetare din perspectiva eticii, într-un context politic, administrativ și economic.

Acest Open Call se adresează:

  • filosofilor, psihologilor, sociologilor, antropologilor, specialiștilor în studii politice și altor specialiști din domeniul studiilor umaniste;
  • specialiștilor IT, programatorilor, specialiștilor în studiul datelor, dezvoltatorilor web;
  • artiștilor, curatorilor, lucrătorilor din domeniul cultural și specialiștilor din domeniul studiilor culturale;
  • autorilor, activiștilor, liderilor de comunități și altor specialiști cu interes și experiență profesională în domeniul IA.Proiectul este deschis și tinerilor candidați emergenți din Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, România și Turcia cu vârste de până la 40 de ani.

În fiecare țară se va forma o grupă de lucru alcătuită din până la trei persoane. Participanții din cadrul acestor grupe de lucru trebuie să fie specialiști tineri, emergenți, interesați de contextul general al proiectului. Fiecare echipă de trei persoane va include câte un participant din următoarele domenii: (1) artă și cultură (2) filosofie, științe sociale sau drept și (3) tehnologie.

Participanții trebuie să fie dispuși să colaboreze și să fie deschiși la noi perspective asupra unor subiecte problematice, precum și inițiatori proactivi ai unor conversații pe cele mai diverse teme. Participanții trebuie să fie curioși și capabili să cerceteze noi subiecte în mod independent, precum și să analizeze posibilitățile de creare a unor parteneriate locale.

Documentația
Website-ul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top