S-au publicat și grilele de punctaj finale pentru 2 linii de finanțare așteptate de fermieri și antreprenorii români cu afaceri în procesare de produse agricole. Firme, sub formă de SRL, PFA, întreprindere individuală și alte forme de organizare, vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro fiecare.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) nu a publicat, încă, forma finală a ghidurilor solicitantului, dar a stabilit grilele de punctaj finale. Antreprenorii pot folosi criteriile de evaluare pentru și propunerile de ghiduri pentru a-și pregăti din timp proiectele, urmând să le mai ajusteze când apar și ghidurile oficiale.
Bugetul total va fi de 760 milioane euro, cea mai mare alocare din rândul liniilor de finanțare care vor fi lansate în anul 2021, în cadrul tranzitoriu.
Fermierii români vor putea obține noi fonduri europene, cu valori maximale de câte 350.000 de euro – 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru achiziții de utilaje agricole, instalații pentru irigații și energie, amenajări, softuri specifice și altele.
Prin submăsura 4.1 se vor acorda fonduri nerambursabile în proporţie de la 30% până la maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pe proiect.
Cu banii europeni din submăsura 4.1 se vor putea cumpăra utilaje agricole, echipamente de irigații, desecare, drenaj, instalații de energie, software, brevete, licențe, dotări în zootehnie etc.
Conform grilei de punctaj, vor fi favorizați fermierii asociați în grupuri și organizații de producători sau cooperativele. De asemenea, vor avea punctaj suplimentar proiectele care conțin investiții în protecția mediului și reducerea gazelor cu efect de seră.
Mai multe detalii aici