Într-o perioadă când manipularea și controlul informației sunt foarte importante în politică, este esențial să aflăm cum sunt folosiți banii de partide, susține Ovidiu Voicu. În ultimul an, Centrul pentru Inovare Publică a câștigat, în primă instanță, procese cu partidele care primesc subvenție.
„Dacă nu renunțăm, îi vom învăța că trebuie să respecte legea”, spune directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
La începutul anului trecut, a luat decizia să dea în judecată toate partidele care nu oferă informații de interes public, deși primesc subvenție de la buget. În 2021, s-au alocat 250 de milioane de lei bani publici (50 de milioane de euro) pentru subvenție.
Partidele mizează că reprezentanții societății civile sau jurnaliștii care solicită informații de interes public renunță, deoarece procesele durează ani de zile.
Ovidiu Vanghele de la Centrul pentru Investigații Media a câștigat și el, definitiv, un proces cu PSD prin care solicită informații despre mitingul organizat în 2018, în perioada lui Liviu Dragnea. Procesul l-a câștigat, datele nu le-a obținut însă.
„PSD refuză să îmi dea documentele. Nu am primit ce am solicitat”, a declarat Vanghele pentru Europa Liberă. Trei instanțe din România au decis că PSD trebuie să ofere datele cerute, conducerea din Kiseleff a încercat să dea alte informații.
În consecință, Ovidiu Vanghele își continuă demersul în instanță pentru a obliga PSD să îi pună la dispoziție informațiile solicitate. Totul în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Centrul pentru Inovare Publică a cerut partidelor care încasează subvenție: bugetul pe anul 2020, sursa de finanțare, bilanțul contabil și lista achizițiilor. Solicitarea de pe mail s-a transformat ulterior, după ce partidele au refuzat să răspundă, în mai multe procese aflate pe rolul Tribunalului București. USR a fost singurul partid care a oferit, la timp, datele solicitate.
„Vestea bună este că am câștigat toate procesele, în primă instanță, la Tribunalul București. Mai mulți judecători de la Tribunalul București, în procese diferite, au spus același lucru: achizițiile făcute de partidele politice finanțate din fonduri publice sunt informații de interes public”, subliniază Ovidiu Voicu.
Mai multe detalii aici