Cele șaisprezece Programe Operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro ar urma să fie finalizate până la final de iunie. La trei ani de la prima negociere. Dacă nu vor fi aprobate până la sfârșitul anului, România riscă să piardă miliarde.
La mijlocul lunii trecute, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene.
Comisia Europeană oferă pentru acest interval, prin politicile de coeziune, peste 390 de miliarde de euro pentru statele membre UE. Prioritățile sunt: tehnologiile verzi și tranziția digitală, urmate de mobilitate, incluziune socială și dezvoltarea regională din interiorul fiecărei țări.
Suma solicitată de România din fonduri nerambursabile, conform Acordului de Parteneriat, este de peste 31 miliarde de euro. Statul român se angajează, conform documentului, să asigure o co-finanțare de alte 13 miliarde de euro, până la valoarea totală a acordului-cadru, de peste 44 de miliarde.
Până atunci, România trebuie însă să mai atragă încă 10 miliarde de euro din programele operaționale actuale (2014-2020), care au termen limită de implementare anul 2023.
„E cel mai mare program cu finanțare europeană al României. Sunt peste 30 de miliarde de euro în întregime nerambursabili, în comparație cu PNRR, unde din cele 29,2 miliarde mai puțin de jumătate sunt bani care nu trebuie returnați, restul fiind din fondul de împrumut”, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Cum se explică atunci întârzierea în care se află cele 16 Programe Operaționale (PO) pregătite, de la transporturi la educație, de la digitalizare la dezvoltare regională și incluziune socială?
La trei ani de la începerea negocierilor, România abia a trimis spre aprobare Comisiei Acordul de Parteneriat.
„Planul meu era ca la finalul lui 2020 să și transmitem programele Comisiei, iată că au trecut aproape doi ani de atunci. Nu prea am ce explicații să dau, decât că le-am găsit aproape în același fel în care le-am lăsat în 2020”, a spus ministrul Boloș, care a mai ocupat portofoliul Fondurilor Europene în perioada 2019-2020.
Citește articolul integral aici