Reabilitarea sectorului apei cu fonduri europene

Procesul de reabilitare si constructie a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare va primi fonduri europene in valoare de 3,8 miliarde de euro.

Conformarea cu directivele europene a sectorului apei va costa Romania in jur de 9 miliarde euro. Cu toate ca fondurile europene destinate sectorului de profil nu reprezinta nici jumatate din necesar, procesul de reabilitare si constructie a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare va pune in miscare, daca nu toata, cea mai mare parte a sectoarelor din industria constructiilor si nu numai. Este de la sine inteles ca cele 3,8 miliarde de euro, bani europeni alocati pentru domeniul de profil, vor fi ca un magnet pentru firme de tot soiul, de la cele specializate in tratarea apei, pana la cele de constructii clasice.

Investitiile private nu vor intarzia sa apara, operatorii de distributie a apei si de canalizare instalandu-se rapid pe piata.

Se poate vorbi de un boom iminent al pietei infrastructurii de apa. Iar acest fenomen nu va intarzia sa prinda deja contur, asta mai ales daca ne gandim la faptul ca autoritatile vor trebui ca pana in anul 2015 sa aduca la standardele UE un numar de 263 de aglomerari urbane cu un echivalent/locuitor mai mare de 10.000 si pana in 2018, 2.346 de aglomerari urbane cu un echivalent/locuitor cuprins intre 2.000 si 10.000.

Potentialul investitional este enorm, iar lucrarile efective pentru reabilitarea si constructia de sisteme de apa si canalizare promit cresteri exponentiale ale unor piete de nisa.

In prezent, accesul populatiei la utilitatile publice este inca foarte limitat, situandu-se cu mult sub nivelul tarilor Uniunii Europene. Doar jumatate dintre romani beneficiaza de sistemul de alimentare cu apa si canalizare, in timp ce media in statele noi membre ale UE este de 70% , si de 90% in statele cu vechime in cadrul Uniunii. La fel de ingrijorator este si faptul ca din totalul cantitatii de apa potabila livrata, aproape jumatate reprezinta pierderi.

Pierderile de apa potabila au fost de 40,6% pe total tara, iar in municipii si orase de 43,5%. Acestea au fost cauzate de uzura avansata a conductelor de aductiune si distributie a apei potabile, precum si de uzura fizica si morala a echipamentelor de captare si pompare.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top