Fonduri de 20 milioane de euro pentru domeniul viticol, in 2009

Romania ar putea primi in 2009 fonduri de circa 20 de milioane de euro de la UE pentru finantarea unor masuri in domeniul viticol, iar suma anuala ar putea creste gradual pana la peste 40 milioane de euro in 2014, sustine subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

Reforma este inca negociata de statele membre, iar forma finala trebuie aprobata de Parlamentul European. Reprezentantii CE estimeaza ca asupra acestui document se va ajunge la un consens pana la finele acestui an, iar prevederile vor fi aplicate incepand cu anul viticol 1 august 2008-1 august 2009.

Programul reformei prevede ca anul viitor sa fie defrisate 60.000 de hectare la nivel european, iar primele pentru viticultorii care renunta la cultivarea de vita-de-vie sa fie acordate in functie de randamentul obtinut pe suprafetele respective. Astfel, pentru un randament de 20-30 de hectolitri la hectar, prima va depasi 4.200 de euro/hectar.

Programul de defrisare se va derula pana in 2014. Statele membre nu sunt obligate sa renunte la o anumita suprafata, nivelul de 200.000 de hectare fiind stabilit la nivelul UE, in timp ce decizia de defrisare a unor culturi de vita-de-vie apartine producatorilor individuali.

Interzicerea utilizarii zaharului in cresterea gradului de alcool din vin, precum si suprimarea masurii prin care producatorii sunt finantati pentru a inlocui zaharul cu mustul concentrat sunt alte prevederi ale reformei care ar putea afecta negativ viticultorii din Romania.

Totodata UE va aloca peste 100 de milioane euro anual pentru promovarea vinurilor. Reforma mai prevede ca sistemul de drepturi de plantare va fi aplicat pana in 2013, desi trebuia sa inceteze din 2010.

Totodata, masurile de finantare a reconstructiei si reconversiei plantatiilor vor fi continuate, dar nu vor mai fi finantate masuri de piata precum cele de interventie, care sunt considerate ineficiente si incapabile sa regleze cererea si oferta din piata. Alte tinte ale reformei sunt simplificarea legislatiei, o solutie fiind crearea unui singur corp legislativ pentru reglementarile care privesc etichetarea vinurilor.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top