Megafaliment moldovenesc pe banii UE

Axat pe domeniul inaltei tehnologii a informatiei, Parcul Industrial Hemeius – HIT din judetul Bacau, inaugurat in noiembrie anul trecut, nu a reusit sa atraga pina acum nici un investitor. La jumatate de an dupa ce autoritatile judetene au taiat panglica investitiei de peste sapte milioane de euro, cladirile moderne sint goale, iar datoriile la utilitati au ajuns la 2,5 miliarde de lei.

Adrian Iordache, directorul HIT, spune ca s-a incheiat un contract cu Microsoft, care va desfasura, in centrul de instruire, doua programe: unul de IT pentru business si un curs de IT academic. Cit despre faptul ca halele din cele sapte constructii ale parcului ramin inca goale, Iordache spune ca imaginea proasta a judetului Bacau ar fi principalul motiv: „Din pacate, resimtim o reticenta a investitorilor fata de zona Bacaului. Inertia este foarte mare si este greu de schimbat o imagine negativa”.

Atit directorul HIT, cit si presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, sustin ca halele construite puteau fi rapid umplute, pentru ca au existat oferte, dar din cu totul alte domenii. Au venit firme care doreau sa inchirieze spatii pentru brutarii sau firme de confectii. „Daca am fi tratat HIT ca pe un spatiu de inchiriat, aveam acum un minibazar si toate halele pline. Tinem insa la destinatia finala, pentru ca proiectul a fost sa infiintam o industrie noua in judetul Bacau”, spune Benea. El este constient insa ca investitia de 7,2 milioane de euro nu a oferit spectacolul investitional asteptat. „Financiar, nu avem nici un motiv de bucurie, parcul are datorii de 2,5 miliarde de lei la utilitati si furnizori, pe care le suporta Consiliul Judetean”, recunoaste Benea.

Sperantele se leaga acum de un concern chinez, care va vizita saptamina viitoare judetul Bacau. Reprezentantii companiei s-au aratat interesati de parcul HIT si de achizitionarea intregii suprafete construite, in care ar urma sa se produca elemente pentru calculatoare. „Este o corporatie foarte puternica, una dintre primele cinci din China, care si-a exprimat intentia de a produce rapid atit partea de hard, cit si de soft, pe teritoriul unei tari viitoare membre a UE”, spune Iordache.

Investitia HIT s-a ridicat la peste 7,2 milioane de euro, suportata in proportie de peste 60% din bani europeni, restul reprezentind contributia Guvernului si a Consiliului Judetean Bacau. Beneficiarul este CJ Bacau, care administreaza afacerea prin intermediul propriei societati, SC Parc Industrial SRL, unde este coactionar, alaturi de Consiliul Local Hemeius. La inaugurare a fost si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care isi arata „speranta ca intr-un an parcul va fi plin”. Oficialitatile judetene au fost chiar mai optimiste, spunind ca parcul se va umple in citeva luni.

Lucrarile de la Parcul Industrial Hemeius, demarate acum citiva ani, s-au aflat in atentia Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), institutie de control a UE, care a solicitat Corpului de Control al Guvernului sa verifice o serie de aspecte dubioase. Cele mai multe semne de intrebare le-a ridicat organizarea licitatiei, cistigata de firma gre-ceasca Diekat. Aceasta a subcontractat apoi o parte din lucrari firmei Conimpuls, aflata in proprietatea lui Sergiu Sechelariu, la acel moment secretar de stat . Victor Ponta, seful de atunci al Corpului de Control, a tinut insa dosarul sub masa. OLAF solicita sa se verifice legatura dintre Diekat si Conimpuls, mai ales ca se banuia un monopol al familiei Sechelariu in zona Bacau. Cercetarile ii vizau nu doar pe fratii Sechelariu, ci si pe deputatul de Bacau Viorel Hrebenciuc.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top