Fondurile acordate de Uniunea Europena vor fi destinate cu precadere pentru crearea de locuri de munca pentru someri. Agentii economici interesati de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul resurselor umane au liber la depunerea aplicatiilor. Acestea vor putea fi facute on-line pentru toate cele 16 linii de finantare lansate.
Depunerea electronica a unui proiect ce vizeaza obtinerea de bani europeni in domeniu dureaza trei ore, iar rezultatul evaluarii va fi comunicat intr-o luna.
Cererea de propuneri de proiecte va fi administrata electronic, direct de pe pagina de internet www.fseromania.ro, iar aplicantii vor putea urmari procesul de evaluare in timp real. Intrucat imediat dupa depunerea aplicatiei fiecarui proiect i se atribuie un cod, evaluarea se va face strict pe proiect, si nu pe aplicant.
Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, aprobat in luna noiembrie a anului trecut, este un program cofinantat de guvernul roman si de Uniunea Europeana, prin Fondul Social European (FSE), in perioada 2007-2013 urmand a fi investite aproape 4,25 miliarde euro (din care 3,476 miliarde de la FSE) in dezvoltarea competentelor profesionale ale 1.650.000 persoane.
Cea mai mare parte a sumei, 39%, va fi folosita pentru perfectionare profesionala si pentru adaptabilitatea fortei de munca la diverse situatii, restul fiind destinat promovarii masurilor active de ocupare si pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala.
O treime din suma va fi destinata promovarii masurilor active de ocupare pentru populatia inactiva, in special pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, someri tineri si someri de lunga durata, ca si pentru insertia pe piata fortei de munca si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile. Peste 20% din bani se vor folosi pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala si educatie initiala si continua inclusiv pentru sustinerea educatiei si a cercetarii.
„Fondul Social European este destinat oamenilor: ii ajuta pe angajati sa-si pastreze locurile de munca, prin insusirea de noi abilitati, sa se recalifice, daca este cazul, sa imbine viata de familie cu munca si sa se pregateasca in fata provocarilor unei piete a muncii in schimbare rapida”, a declarat comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla.
Potrivit acestuia, factorii reusitei acestor programe operationale sunt flexibilitatea (adaptarea la nevoile specifice ale fiecarei regiuni a Romaniei), adeziunea la proiect (incurajarea unui numar cat mai mare de aplicatii), parteneriatul (intre diverse institutii, atat la nivel central, cat si regional sau din randul societatii civile); inovatia si cooperarea transnationala.
Pentru inceput, s-au lansat 16 linii de finantare pentru proiecte strategice, in valoare totala de 177 milioane de euro. Propunerile de proiecte trebuie sa se inscrie in cele sase axe prioritate ale POS DRU, respectiv: educatie si formare profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, corelarea invatarii pe tot parcursul vietii, cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare, promovarea incluziunii sociale.