
Acesta a fost primul eveniment organizat intr-unul dintre statele din afara Grupului de la Visegrad, pe tema cooperarii statelor V4+2 in domeniul dezvoltarii teritoriale.
In cadrul intalnirii au fost stabilite principalele actiuni care trebuie realizate de statele partenere pentru continuarea cooperarii in domeniul dezvoltarii teritoriale, in conformitate cu concluziile ministeriale adoptate in cadrul reuniunii ministrilor V4+2 responsabili cu dezvoltarea regionala de la Budapesta (28 martie 2010).
Principalele aspecte dezbatute au vizat rolul si modalitatea de realizare a unei strategii teritoriale comune la nivelul statelor V4+2, precum si modul de reducere a efectelor provocate de discontinuitatile din cadrul coridoarelor de transport si axelor de dezvoltare identificate Documentului comun privind dezvoltarea teritoriala in statele V4+2. A fost, de asemenea, aprobat un plan concret de actiuni pentru continuarea si intarirea cooperarii in domeniul dezvoltarii teritoriale.
Scurt istoric al cooperarii in cadrul Grupului V4+2
In urma reuniunii ministrilor responsabili cu dezvoltarea regionala din Grupul de la Visegrad (V4 – Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia), organizata la Praga in 3-4 iunie 2008, a fost semnata o declaratie comuna, una dintre concluziile acestei reuniuni referindu-se la angajamentul de a elabora un document comun privind dezvoltarea teritoriala a statelor membre ale V4, aria de cooperare fiind extinsa cu Romania si Bulgaria.
Prima varianta a Documentului comun privind dezvoltarea teritoriala in statele V4+2, adoptata in cadrul reuniunii ministeriale organizata la Budapesta, in 29 martie 2010, identifica principalele discontinuitati intre axele de dezvoltare si coridoarele de transport din cele sase state. De asemenea documentul propune masuri de eliminare a barierelor de dezvoltare teritoriala si de intarire a coeziunii teritoriale, prin masuri de diminuare a efectelor acestor discontinuitati.