
Sistemul integrat de management, coordonat de Primaria Oradea, mai cuprinde Maternitatea, Spitalul de neuropsihiatrie, Spitalul de pneumoftiziologie si Spitalul Municipal. Potrivit primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, la Spitalul Judetean se lucreaza la reabilitarea si recompartimentarea a trei sectii – ortopedie, chirurgie si cardiologie -, pentru care s-au alocat trei milioane de lei si vor fi finalizate la sfarsitul anului.
Tot aici, a demarat proiectul tehnic pentru reabilitarea blocului operator, unde va fi amenajata o sala de operatii pentru chirurgia cardiovasculara. La Spitalul Municipal se lucreaza la reabilitarea a patru etaje, o investitie de aproximativ opt milioane de lei, si s-a demarat licitatia pentru achizitia si montarea liniei de radioterapie necesara sectiei de oncologie, care va functiona, din anul 2011, intr-un centru specializat, pentru echipamente fiind alocata suma de 25 de milioane de lei.
La Maternitatea oradeana, se va reabilita si dota ambulatoriul, cu inceperea lucrarilor la sfarsitul lunii noiembrie, in valoare estimata de 3,6 milioane de lei, din care aparatura un milion de lei.
In ceea ce priveste Spitalul de neuropsihiatrie, s-a contractat proiectul tehnic de reabilitare a unui corp de cladire, pentru bolile infectioase, lucrarile urmand sa inceapa in decembrie. intrebat despre primele rezultate ale managementului unic al spitalelor, realizat de Primaria Oradea, primarul Bolojan a raspuns ca despre rezultate se va putea vorbi la sfarsitul anului, dupa sase luni de la preluare.
„Faptul ca astazi venim cu niste masuri concrete este un efect al unei administrari de tip unic sustinuta in mod constient de Primaria Oradea, de Consiliul Judetean, de partidele politice din judetul Bihor”, a afirmat Bolojan. El a sustinut ca, spre deosebire de alte orase, in sistemul sanitar oradean s-a reusit sa se depaseasca problemele administrative, care sunt rezolvate in linii mari, ceea ce este mare avantaj.
„Noi trebuie sa insistam sa rezolvam problemele medicale. Cele administrative, prin mecanismele pe care le-am conceput, sunt functionale. La final de an, dupa cele sase luni, vom putea trage o linie si sa vedem ce s-a reusit sa se faca in Oradea, cu sprijinul Ministerului Sanatatii si cu intelegerea tuturor fortelor politice. Pentru ca nu poti sa termini aceste proiecte intr-un an-doi, ele trebuie sa aiba continuitate. Daca nu exista niste principii generale, la care sa tinem cu totii, nu am facut nimic”, a declarat, primarul Bolojan.
Sumele alocate de la Ministerul Sanatatii pentru spitalele oradene sunt in valoare de 24,5 milioane de lei in anul 2009 si alte 39 de milioane de lei in anul 2010. Obiectivul sustinut de municipalitate in domeniul sanatatii este de a crea in Oradea un sistem sanitar modern, capabil sa atinga in 5-10 ani standardele medii de performanta ale tarilor din Uniunea Europeana.
Una dintre primele si principalele directii ale strategiei vizeaza cresterea progresiva a alocarilor bugetare pentru investitii, reabilitarea si modernizarea cladirilor spitalelor, urmata de dotarea cu aparatura performanta, specializarea cadrelor medicale, sustinerea modernizarii Facultatii oradene de medicina, optimizarea organigramelor de personal, stabilirea de parteneriate intre spitale si parteneri privati, orientarea serviciilor catre pacienti.