
Dar, greul de abia acum incepe. Spun asta, in contextul in care, din experienta pe care o am in acesti doi ani, este intr-adevar, greu sa redactezi proiectul, dar este cel putin la fel de greu – ca sa nu fiu pesimist – implementarea si finalizarea lui.
Vreau sa aveti mare atentie in procesul de implementare pentru a utiliza cu maxima transparenta acesti bani europeni. Banii europeni sunt bani publici. Au acelasi regim ca si orice ban public de la bugetul de stat al Romaniei, si, in consecinta, trebuie cheltuit cu reguli de maxima transparenta si cu respectarea tuturor conditiilor de legalitate.
Spun acest lucru in contextul in care, din nefericire, in trecut, au fost cazuri de proiecte pe bani europeni care acum trebuie sa fie anulate, iar banii intorsi la UE, cu sanctiunea statului roman pentru ca intreprinzatorii privati – ma refer la proiectele din domeniul agriculturii – nu au utilizat legal si transparent fondurile europene castigate in cadrul acestui proces.
De aceea, la fel ca si statul, si dvs. aveti o responsabilitate deplina si egala in procesul de implementare, astfel incat Romania sa nu fie pusa in situatia, in anii urmatori, sa returneze acesti bani pe care astazi ii primeste.
Am convingerea ca romanii au invatat – si intreprinzatorii privati, la fel – din faptul ca banii europeni trebuie utilizati cu responsabilitate, cu transparenta si in cadrul legal pe care il avem.
In al doilea rand, stiti foarte bine, cel putin la fel ca si noi, ca fondurile europene reprezinta calea cea mai sigura si rapida de iesire a Romaniei din recesiunea economica. Doar un singur calcul ne arata acest lucru: avem doar pe componenta fondurilor structurale 19,2 miliarde de euro, bani de la UE. Ganditi-va ce inseamna acesti bani in economia romaneasca. Ei din start contribuie la cresterea economica si la iesirea din recesiune.
Din nefericire, in 2009, cand am ajuns la guvernare, nu era aproape nimic facut in materia absorbtiei fondurilor europene. Nici macar Programele Operational Sectoriale nu erau acreditate pentru a putea demara in forta procesul de absorbtie. S-au pierdut doi ani, 2007-2009. Din 2009 a fost o munca extrem de accelerata si este in continuare la un nivel la care trebuie sa ne asiguram ca pana la sfarsitul ciclului bugetar Romania nu pierde niciun euro.
Suntem in cel de-al unsprezecelea ceas si daca in anii urmatori facem in continuare un efort considerabil putem avea sansa sa nu pierdem vreun ban european. Asta inseamna o munca in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna. De la stat, la intreprinzatorul privat, de la oameni care lucreaza la proiecte in faza de evaluare, la cei care lucreaza la faza de semnare, implementare si licitatie.
De aceea, v-as ruga sa considerati ca suntem intr-o cursa contra cronometru si ca orice iesire din graficul asumat prin contractul de semnare inseamna o sansa in plus ca Romania sa piarda niste bani europeni. Nu ne mai putem permite niciun fel de intarziere.
De altfel, chiar in cadrul acestui Program Operational Sectorial au fost deja reziliate proiecte din cauza faptului ca cei care le-au semnat nu le-au implementat.
Vreau sa stiti, ca nici dvs. nu veti fi scutiti de aceasta ipoteza in cazul in care nu veti dovedi seriozitate in implementarea proiectului european, pentru ca dincolo de faptul ca firma dvs. pierde o oportunitate de dezvoltare, pierde tara o sansa de a avea niste bani in economie, in locuri de munca si implicit, in impozite si taxe.
Inca nu sunt multumit de ritmul absorbtiei fondurilor europene in Romania. Exista inca o discrepanta foarte mare intre numarul de contracte depuse, semnate si platile efective din fondurile europene. Pana in acest moment, la capitolul plati efective suntem in jur de 910 milioane de euro, din care 600 si ceva de milioane de euro sunt pre-finantari.
Practic, numai vreo 310 milioane de euro sunt rambursari efective in urma implementarii proiectelor. Evident, multi imi spun ca acum este faza in care se trece in implementare pentru ca durat un an, un an si ceva sa redactam, sa aprobam, sa organizam licitatiile si de acum vor veni banii. Este un lucru adevarat. In anii urmatori vom culege roadele muncii noastre si tara va profita din plin de acesti bani europeni, ca urmare a efortului pe care il facem in momentul de fata.
Dar, spun inca o data: orice zi de intarziere inseamna o sansa in plus, din nefericire, sa piarda la sfarsitul programului bani europeni.
De altfel, in 2011, noi o sa facem si o realocare, pe diverse axe, a banilor europeni. Acolo unde nu sunt utilizati, vom lua banii si ii vom duce acolo unde sunt utilizati si manageriati mai bine, in functie de interesele tarii.
De asemenea, am incercat sa punem la dispozitie cateva mecanisme complementare prin care mediul privat sa fie sprijinit in implementarea proiectelor europene. Din datele pe care le am de la Fondul National de Garantare si Contragarantare pentru intreprinderile Mici si Mijlocii, in 2009 s-au acordat 6.700 de garantii in valoare de 408 milioane de euro, iar in 2010, pana in data de 31 iulie, s-au acordat 4.770 de garantii in valoare de aproximativ 282 milioane de euro, din care, pentru sprijinirea accesului IMM-urilor la finantari din fonduri europene s-au acordat garantii in valoare de 31 de milioane de euro.
Deci, avem acest instrument al Fondului de Garantare prin care dvs. puteti fi sprijiniti in implementarea proiectului european cu garantii de stat. In 2009 si 2010, cele 11.470 de garantii, in valoare de 690 milioane de euro, au contribuit la crearea si mentinerea a peste 150.000 de locuri de munca. si, in continuare, avem in vedere capitalizarea Fondului, astfel incat, accesul dvs. sa fie asigurat pentru a putea primi banii necesari in vederea implementarii proiectului.
La rectificarea bugetara care va avea loc in luna august, probabil in data de 18 august, asa cum am anuntat, evident ca vom avea grija ca si Fondul de Garantare sa aiba resursele financiare pentru a asigura accesul dvs. la finantare. Cu conditia ca de la momentul semnarii sa considerati cu toti ca sunteti si suntem intr-o cursa contra-cronometru.
Spun acest lucru pentru ca am exemple de pe alte programe cand, de la data semnarii pana la data implementarii, au trecut 14 sau 18 luni sau cand, dupa 14 sau 18 luni, nu s-a intamplat nimic. Va dati seama ca acest lucru ne conduce la situatia despre care am vorbit: ca banii respectivi sa fie irositi si sa nu mai poata fi utilizati de catre Romania, pentru ca noi avem pe an, pe grafice foarte bine stabilite, alocarile de implementare cu UE, iar nerespectarea acestora reprezinta sanse in plus pentru ca tara sa piarda banii.
In acest moment, intregul proces de restructurare a statului pe care il desfasuram, de la reforma sistemului de pensii la reforma asistentei sociale – asa cum ati vazut nu mai exista pensii de lux pentru ca am adoptat o lege prin care au fost desfiintate si toata lumea trece la principiul contributivitatii- nu mai exista oportunitati, ca sa ma exprim mai plastic, pentru a mai fi abuzuri in materia alocarii de bani pe asistenta sociala, acolo unde nu este nevoie.
Din controalele pe care deja le-am efectuat pana in momentul de fata, in baza legii, zeci de milioane de euro se economisesc anual prin faptul ca se iau bani de la cei care in mod normal nu trebuie sa ii primeasca si se dau acolo unde este nevoie.
Reforma care vizeaza Administratia Publica si ajustarea numarului de personal al statului la ceea ce isi poate permite Romania este in plin proces de desfasurare si o abordam cu maxima seriozitate, pentru ca iarasi, de munca din acesti ani se va profita ca tara in anii urmatori, cand vom avea un buget cu un deficit care sa poata fi sustinut, sa putem avea bani pentru ceea ce consumam din ceea ce producem, iar eventualele imprumuturi pe care aceasta tara le va avea in vedere in viitor sa fie considerate doar pentru partea de dezvoltare, pentru partea de investitii. Pentru ca este un lucru de la sine inteles ca inainte de a consuma trebuie sa produci. Iar cu cat consumi mai mult decat produci, si aceasta situatie devine cronica, cu atat ai mai multe sanse sa ajungi intr-o situatie extrem de dificila.
Din nefericire, Romania, din cauza dezechilibrelor promovate in anul 2008, a luat-o pe aceasta panta. Consumam mai mult decat producem. Acum incercam sa inversam aceasta situatie incercand sa croim un stat pe masura nevoilor cetateanului si sa cheltuiasca atat cat isi poate permite. De aceea avem nemultumiri. Vor mai fi in continuare. De multe ori este o operatie dureroasa. Medicamentul este amar, dar rezultatele vor fi benefice pentru sistem, pentru tara in anii urmatori. Si atunci vor putea si cei din mediul de afaceri, dar si cei care lucreaza in mediul public sa fie multumiti de functionarea statului, iar cetateanul in ansamblu, sa castige.
Am mai spus ca in toamna va fi eliminat impozitul minim. Asa cum am anuntat cu ceva timp in urma, la Ministerul de Finante este in pregatire proiectul de act normativ. Care din nou vine sa ofere un sprijin intreprinderilor mici si mijlocii, pentru ca stim foarte bine contributia lor in PIB, locul si rolul lor in mentinerea si crearea locurilor de munca in Romania.
Din nefericire, in luna iunie am fost nevoiti sa optam pentru masura majorarii TVA-ului datorita deciziei Curtii Constitutionale. Vreau sa stiti ca Guvernul s-a dus in Parlament, si-a pus mandatul pe masa – si implicit, functionarea si existenta lui – incercand sa apare atat cota unica, cat si TVA-ul. si ne-am dus cu doua masuri de ajustare a cheltuielilor bugetare tintite acolo unde exista probleme in sistem.
Decizia CCR ne-a pus in imposibilitatea de a merge mai departe cu una dintre masuri, in acel moment si, in consecinta, am fost nevoiti sa luam o decizie rapida pentru ca Romania sa aiba in continuare stabilitate, acces la sursele de finantare, credibilitate externa si care sa ii poata conferi posibilitatea de a reveni pe crestere economica, chiar daca nu din 2011 pentru ca asta a compromis majorarea TVA-ului: sansa de crestere economica in 2010 si amanarea ei pentru 2011.
Din analizele pe care le avem impreuna cu expertii CE si cei ai FMI in 2010 va fi o crestere negativa de 1,9%, dar, in 2011, se contureaza pe baza acestor analize o crestere economica intre 1,5% si 2%. Va dati seama ca orice euro adus in Romania din fondurile europene va maximiza aceasta crestere economica si o va intari. De aceea, ce veti face dvs. in implementarea acestor proiecte se va regasi si in cresterea economica a acestei tari, avand aceasta sansa a utilizarii fondurilor europene.
De asemenea, procesul de ajustare a cheltuielilor statului se va reliefa si in deficitul bugetar de 6,8% in 2010 si 4,4% in 2011, ajungand la tinta UE de 3% in 2012. Acest lucru inseamna ca acest proces de restructurare a cheltuielilor publice si de ajustare a cheltuielilor in raport cu ceea ce producem va fi si in perioada urmatoare, dar masurile cele mai dureroase au fost luate.
Acum, noi, autoritatile statului, avem doar datoria sa fim fermi, sa nu ne vaicarim in fiecare zi si sa implementam acest program sanatos pentru Romania, chiar cu consecinte dureroase uneori pentru cei care fac procesul obiectului de restructurare, dar sanatos pentru sistem, astfel incat Romania sa poata depasi aceasta perioada dificila.
Iar din perspectiva Guvernului pe care il reprezint, vreau sa stiti ca este mai hotarat ca niciodata sa duca pana la capat acest proces de reforma si de restructurare a statului pentru ca Romania sa castige in anii urmatori stabilitate, credibilitate, echilibru bugetar si utilizarea rationala a banilor publici.
Evident ca acest lucru vi-l solicitam si dvs. si prin modalitatile pe care le avem la dispozitie vreau sa stiti ca, in continuare, statul va lucra la oferirea unor modalitati prin care intreprinderile mici si mijlocii, mediul privat sa fie favorizat. Mentinerea cotei unice, mentinerea profitului reinvestit, eliminarea impozitului minim, sustinerea programelor ” Rabla ” si ” Prima Casa „.
Deja in cadrul programului ” Prima Casa ” sunt 25.800 de garantii in valoare de 1,70 miliarde de euro. De asemenea, prinde contur si programul constructiei de locuinte de la zero, in sensul ca deja s-au incheiat conventii cu 13 banci pentru finantarea unui asemenea program. Am pus la punct si mecanismul prin care cetatenii sa isi poata realiza reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu credit luat de la banci cu garantia statului si cu dobanda subventionata in integralitate de catre stat.
CEC-ul este prima banca care a anuntat, incepand cu data de 2 august, faptul ca primeste solicitari de la cetateni pentru reabilitarea termica a blocurilor si in vederea acordarii creditelor necesare cu garantia statului. Acest lucru inseamna locuri de munca, modalitati de dezvoltare a activitatii economice pentru IMM-uri si economie la factura de energie termica a cetateanului in aceasta iarna.
Acum, asociatiile de locatari sunt libere sa isi aleaga intreprinzatorul, la pretul cel mai bun pe care il considera cu putinta. Statul plateste dobanda la credit. il ofera cu garantia statului pentru o durata de cinci ani, astfel incat sa ii putem incuraja pe oameni sa faca in plus economii la bugetul familiei printr-o scadere a facturii la energie termica.
In urma discutiilor pe care le-am avut cu Consiliul intreprinderilor Mici si Mijlocii, lucram in paralel la un program de a cobori plafoanele pentru acordarea ajutoarelor de stat pe schemele pe care le avem la Ministerul de Finante, astfel incat tot mai multe IMM-uri sa poata intra in acest program. Adica, IMM-uri care creeaza un anumit numar de locuri de munca si realizeaza investitii in economie sa poata primi ajutoare nerambursabile prin schemele de ajutor de stat pe care le avem la Ministerul de Finante.
Si nu in ultimul rand, lucram la partea debirocratizarii. Stiti bine ca au fost eliminate anul trecut un numar important de tarife nefiscale. Vor eliminate in continuare acelea care va dau mare bataie de cap si care va consuma timp si energie, dupa cum va consuma mult timp si energie completarea multiplelor declaratii fiscale pe care trebuie sa le faceti.
Avem un program astfel incat, pana la sfarsitul anului, sa putem ajunge la o anumita unificare a declaratiilor fiscale, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa mergeti la 13, 15 sau 18 ghisee de la Primarie sau de la Administratia Finantelor Publice pentru plata diverselor taxe catre stat, si de unificare a acestora, de simplificare a acestor proceduri care sa reprezinte pentru dvs. economie de timp, de bani, iar pentru stat, sa il faca mai functional, iar cetateanul sa profite din plin de acest proces de informationalizare, restructurare si debirocratizare.”