Republica Moldova, beneficiara a 35% din bugetul de asistenta pentru dezvoltare

republ-moldova.jpg

republ-moldovaLista proiectelor ce vor fi finantate din bugetul de asistenta pentru anul 2015 a fost anuntata de ministrul MAE, Bogdan Aurescu. Beneficiarul principal este Republica Moldova, ce va primi mai mult de 35% din buget, urmata de Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina si Afganistan.

Valoarea sprijinului Ministerului de Externe pentru anul 2015 este de 10,1 milioane de lei. Banii alocati Republicii Moldova vor fi distribuiti astfel: 

  • 40.000 de dolari vor fi alocati pentru un program de formare destinat personalului din administratia publica a Republicii Moldova;
  • 157.382 de dolari pentru crearea sistemului integrat de dezvoltare durabila a sectorului apicol in Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova;
  • 100.000 de euro pentru cresterea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor;
  • 78.950 de euro pentru sisteme autonome de irigare integrate cu turbine eoliene si instalatii fotovoltaice;
  • 70.000 de euro pentru un program privind calitatea sporita in furnizarea serviciilor educationale in invatamantul superior din R. Moldova;
  • 77.600 de euro pentru consolidarea capacitatii de coordonare institutionala a Biroului Migratie si Azil in domeniul receptiei, admisiei, reglementarii sederii si integrarii strainilor pe teritoriul Republicii Moldova.

In plus, 20.000 de euro revin pentru Fondul de Mobilitate pentru expertii ONG din Romania si Republica Moldova.

Aproximativ 15% din buget va fi alocat  proiecte vizand sprijinirea procesului democratic, societatea civila, consolidarea capacitatii institutionale in diferite domenii ale administratiei, educatiei, protectia copilului, reducerea riscului la dezastre, in  Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina si Afganistan.

25% din buget este alocat contributiilor la proiecte tematice sau organizatii multilaterale destinate promovarii democratiei si respectarii drepturilor omului, societatii civile, reconstructiei post-conflict, precum si activitatilor de educatie pentru dezvoltare si activitatile de constientizare publica in domeniul dezvoltarii.

De asemenea, aproximativ 10% din buget este destinat asistentei umanitare, fiind acordat pe masura aparitiei unor necesitati la nivel international. 

Pana la finalul lui 2015, conform angajamentului, Romania va trebui sa creasca volumul asistentei pentru dezvoltare pana la 0,33% din venitul national brut

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top